Op het moment dat ik dit artikel schrijf, staan de verkiezingen voor de deur. Ditmaal gaan de verkiezingen over de provinciale staten en de waterschappen. En net zoals altijd wordt volop campagne gevoerd met bijeenkomsten en debatten op de televisie. Ook op social media is het een drukte van belang en promoten velen wat je zou moeten kiezen. Of juist niet….
“Stem ze weg”
In een samenvatting van campagnebijeenkomsten, viel het TV-presentator Arjan Lubach op dat veel oppositiepartijen hun publiek oproepen met de leus “stem ze weg”. En Lubach gaf er een mooie draai aan door een typetje neer te zetten van ene Sjoerd Zeweg die blij was dat zoveel werd opgeroepen om op hem te stemmen. Ik noem het een mooie draai omdat je je af kunt vragen welk stemadvies er nou werkelijk gegeven wordt. Ook al zijn het geen verkiezingen voor de Tweede Kamer en zal hierdoor de regering niet weggaan, duidelijk is dat opgeroepen wordt om op iets anders te stemmen dan de huidige regeringspartijen. Wat er dan wel gestemd zou moeten worden, dat blijft onduidelijk.
Wat wil je niet, wat wil je wel?
Veel mensen maken keuzes op basis van de behoefte aan verandering. Zo heb ik weleens iemand in loopbaanbegeleiding gehad die steeds een andere baan zocht omdat ze weg wou bij haar huidige werkgever. Ze was haar hele loopbaan al bezig met ergens weggaan om uiteenlopende redenen: vriendjespolitiek, de werkdruk, de eentonigheid van het werk, enzovoort. Zo maakte ze dus een keuze op basis van wat ze niet wil. Daardoor kwam ze ook steeds weer terecht op een plek waar het ook niet helemaal naar haar zin was. Ik heb haar dan ook geholpen met eerst eens te formuleren wat ze WEL zoekt in een baan. In plaats van stapje voor stapje erachter te komen wat je zoal NIET wilt, is het namelijk veel effectiever en efficiƫnter om eens goed stil te staan bij wat je wel wilt. Waar word je blij van, waar kan je van genieten, wat geeft je voldoening?
Je kunt ook denken aan het kiezen van een gerecht van een menukaart. Als de ober vraagt wat je wilt eten, wil hij niet weten wat je allemaal niet wilt eten. Dat geldt ook voor de makelaar, die niet vraagt wat voor soort woning je niet wilt. En de taxichauffeur vraagt je ook niet waar je niet naartoe wilt.
Wat is voor jou van waarde?
Natuurlijk is het soms lastig om volmondig te kunnen zeggen wat je wilt kiezen. Zeker bij politieke partijen is dat soms best een puzzel. Wanneer je weet welke waarden voor jou belangrijk zijn, kan dat de keuze een stuk eenvoudiger maken. In sommige namen van politieke partijen wordt zo’n waarde al genoemd. Denk aan groen, socialistisch, christelijk of vrijheid. Wanneer je de moeite neemt om je te verdiepen waar zo’n politieke partij voor staat, kan je dat matchen met jouw eigen waarden en hopelijk een passende keuze maken.
Veel mensen zijn zich niet zo bewust van welke waarden voor hen belangrijk zijn. Dat maakt kiezen lastig, maar onbewust kan er toch een vorm van onvrede optreden als die waarden niet vervuld worden. Deelnemers aan onze training Persoonlijke Kracht via NLP hebben vaak als leerdoel om beter voor zichzelf te zorgen. Je snapt hopelijk dat ook dit gaat over het zorgen dat jouw belangrijke waarden vervuld worden. En dat lukt alleen als je bewust bent welke waarden dat zijn. Daar besteden we tijdens de training uitgebreid aandacht aan.
Positieve energie
Naast waarden, werken we in Persoonlijke Kracht via NLP ook met de doelen die voor jou belangrijk zijn. Ook daarbij willen we zoveel mogelijk richten op dingen die je WEL wilt bereiken in plaats van wat je wilt vermijden. Door de focus te hebben op dat wat voor jou aantrekkelijk is, het positieve einddoel, krijg je ook een veel plezieriger gevoel en is het leuk om met dat doel aan de slag te gaan.
Enneh….als je echt niet weet wat je moet kiezen, lees dan eens een eerder artikel over Niet kiezen is ook een keuze.