Hoeveel persoonlijke veerkracht heb jij?

Iedereen heeft te maken met tegenslag, met verlies en vervelende omstandigheden. Dat is nu eenmaal onderdeel van het leven. De één kan daar beter mee omgaan dan de ander. Je zou kunnen zeggen dat sommigen meer persoonlijke veerkracht hebben dan anderen. En hoe zit dat bij jou?

Op de proef gesteld.

De afgelopen maanden hebben velen van ons niet makkelijk gevonden. Of misschien zelfs ronduit lastig of naar. We zijn op de proef gesteld. Liep je leven lekker op rolletjes, had je leuke plannen, iedereen gezond, en ineens kwam daar een virus de wereld op zijn kop zetten. Wellicht heb jij ook te maken (gehad) met gezondheidsproblemen van jezelf of dierbaren. Misschien betekende het dat je ineens thuis moest werken of zelfs helemaal geen werk meer had. Moest een vakantie uitstellen of afstellen? En misschien bleef het beperkt tot het tijdelijk niet welkom zijn in je stamkroeg. Wat het ook is geweest, het was niet zoals je het had voorgesteld en je zult er last van hebben (gehad).

We hebben in deze tijd vrijwel allemaal te maken gehad, maar ook voor die tijd heeft iedereen vroeg of laat te maken met tegenslag. En de één gaat daar makkelijker mee om dan de ander.

persoonlijke veerkracht

Hoe ga jij om met die beproeving?

Er wordt weleens gezegd dat je aan het roer moet staan van je eigen leven, en ook ik vind dat een mooi uitgangspunt. Want als je gaat zitten afwachten hoe het leven zich voltrekt, dan is het maar de vraag of je voldoende tijd en aandacht hebt voor de dingen die voor jou van belang zijn. Maar net als een echte kapitein op een schip in woelige wateren, kunnen de omstandigheden soms lastig maken om koers te houden.

Globaal kun je drie manieren kiezen om met weerstand, tegenslag en verlies om te gaan. Ik maak de vergelijking met drie soorten ballen

De biljartbal

Je kunt ervoor kiezen om je sterk te houden en zo goed mogelijk te voorkomen dat de omstandigheden vat op je krijgen. Veel mensen zijn letterlijk gehard door wat ze in hun leven hebben meegemaakt. Het is soms aan de buitenkant zichtbaar in hun houding, hun spieropbouw, hun manier van lopen, hun mimiek. Maar vaak zijn ze van binnen ook verhard en hebben ze een strategie ontwikkeld om door weerstand heen te breken. Zoals wanneer je een biljartbal op een glazen tafel laat vallen: die gaat er dwars doorheen.

De kristallen bol

Een tweede manier is om je te laten overrompelen door de gebeurtenissen. Het kan soms wat overweldigend zijn of een gevoel van machteloosheid oproepen. Je kunt dus het gevoel hebben “kan ik er wat aan doen?” en je verslagen voelen. Ook dit is soms zichtbaar iemands houding, spieropbouw, etcetera. En van binnen voelt het broos. Zoals wanneer je een kristallen bol op een glazen tafel laat vallen: die bol spat uiteen in talloze scherven.

De stuiterbal

Tot slot kun je ervoor kiezen om op een gezonde manier je persoonlijke veerkracht in te zetten. In dat geval ga je serieus om met de lastige omstandigheden, ervaar je wat het met je doet, trek je je lessen daaruit en besluit je hoe je wilt vervolgen. Bij mensen zichtbaar door een open blik, beweeglijkheid en een ontspannen houding. En van binnen ook een vrij ontspannen gevoel en vooral het denken in mogelijkheden. Zoals wanneer je een stuiterbal op een glazen tafel laat vallen: die drukt eerst ineen om vervolgens weer op te veren en verder te stuiteren.

Kan jij wel wat meer persoonlijke veerkracht gebruiken?

Dan hebben we goed nieuws voor je! Dit najaar gaan we voor de eerste keer van start met ons nieuwe programma Persoonlijke Veerkracht. Het wordt een gevarieerd programma waarin we niet alleen kijken hoe je mentaal maar ook fysiek jouw veerkracht kunt vergroten. Zodat je in de toekomst beter met tegenslagen om weet te gaan.

Binnenkort komt het programma op deze website te staan. Ben je nieuwsgierig en wil je op de hoogte worden gebracht zodra deze training is ingepland? Laat dan een bericht achter via Whatsapp of via ons contactformulier.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!