Hoe zit het met jouw doorzettingsvermogen?

Afgelopen zondag liep ik mijn tweede marathon van dit jaar, die in Amsterdam. Het beloofde een warme dag te worden en velen maakten zich daar op voorhand al zorgen over. Zelf had ik er enorm veel zin in om, na een periode van blessureleed, weer eens een mooie race te lopen. Gelukkig ging die wens in vervulling en kijk ik er enkele dagen later nog met veel plezier (en gelukkig weinig spierpijn!) op terug.

Je kunt je voorstellen dat het lopen van een marathon om doorzettingsvermogen vraagt. De beroemde man met de hamer kan zomaar opduiken en soms loopt het gewoon niet zo soepel als je vooraf had gehoopt. En dan kan er naast het fysieke ongemak ook de mentale weerbaarheid op de proef worden gesteld. Want die droom die je zo voor lange tijd had, blijkt nog niet zo eenvoudig gerealiseerd te worden. In dat kader is een mooie uitspraak van jazz-muzikant Eddie Harris:

It takes a dream to get started, desire to keep going and determination to finish

Het begint met een droom.

Vele mensen hebben de droom om ooit een marathon te lopen. Zelf heb ik er nu 21 volbracht en nog altijd droom ik van andere marathons of droom ik ervan om nog weer eens sneller te lopen. En of je nu een ervaren loper bent of droomt van je eerste marathon, er is iets wat je zodanig raakt, dat je daarvan in beweging komt. Dat is wat zo’n droom doet, je kunt het voelen kriebelen in je buik of je hart gaat sneller kloppen bij het idee. En ergens lijkt het ook wat spannend, maar dat laat de energie alleen maar meer stromen!

Het vraagt om een verlangen.

Zoals Harris zegt: the desire to keep going. In het voorjaar kende ik een periode van drie maanden waarin ik niet kon hardlopen. Toen de blessure verholpen was had ik als droom om in het najaar weer terug te komen. Ik had me voorgenomen om het pittige trainingsprogramma van mijn trainer nauwgezet te volgen. Dat vroeg nogal wat, want dat programma kende ook weken met zes trainingen per week. Maar mijn verlangen om topfit weer aan de start te verschijnen was zo groot, dat ik mezelf verbaasde met het grote plezier dat ik had in het vele trainen. Ik denk zelfs dat ik in al die jaren dat ik hardloop, niet eerder zoveel plezier beleefde aan de voorbereiding voor de marathon. Dat is wat verlangen doet, het zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent om door te gaan en steeds dichter bij je doel te komen.

En natuurlijk vraagt het doorzettingsvermogen.

Daar is dan de dag van de waarheid. Met kriebels in de buik aan de start, want nu moet het gebeuren, dit is waar je al die trainingsarbeid voor hebt verricht. De eerste kilometers nog wat zoeken naar het ritme, dan in een gestaag tempo verder totdat het na verloop van tijd wat stroever gaat. De benen verzuren of andere vormen van vermoeidheid treden op. Sommigen krijgen pijntjes in voeten, kuiten, knieën of rug. En niet zelden komt dat alles al zo rond de 30 kilometer. En wat zeg je dan tegen jezelf? “Waar ben ik in vredesnaam aan begonnen?” of “Mensenlief, dat gaat me nooit lukken…” of “Nu mag ik wel eventjes wandelen…” of “Nog maar 12 kilometer!”

Je snapt dat de laatste uitspraak gaat over dat doorzettingsvermogen. De andere drie hebben de neiging om je te doen verslappen, waardoor de looptechniek overgaat van hardlopen naar joggen naar sjokken. Bijna letterlijk zou je kunnen zeggen dat de moed in je schoenen zakt, daarom voelen die schoenen steeds zwaarder. Met als resultaat dat het lopen steeds langzamer gaat en sommigen de strijd (want dat is het inmiddels) doen staken.

Mijn strategie hierbij is om juist in de slotfase mijn doorzettingsvermogen te voeden met twee dingen. Ten eerste fysiek, blijf ik mijn looptechniek checken. En ten tweede mentaal, tel ik af: kom op, al over de helft, al tweederde gehad, nog maar 12, nog maar 10, de laatste 5, 4, 3, 2, 1…FINISH!

Dit gaat over meer dan hardlopen alleen!

Zojuist heb ik je meegenomen in de wereld van een marathonloper, maar in veel andere facetten van het leven kun je de wijze woorden van Eddie Harris natuurlijk ook toepassen. Waar droom jij van en zou jij o zo graag eens bereiken? Waar bestaat je verlangen uit en hoe zorgt jouw verlangen ervoor dat je doorgaat? En hoe ga je om met tegenslag die op een onverwacht moment kan opduiken? Wat zeg je dus tegen jezelf? Het zijn zo van die vragen die in veel van onze trainingen aan de orde komen en al helemaal in Persoonlijke Kracht via NLP en Personal Identity. In beide trainingen gaan we in op wat jij wilt bereiken, van heel concreet tot een heel persoonlijke missie. En ook komen de tegenslagen aan de orde en de manier waarop jouw doorzettingsvermogen op de proef wordt gesteld.

Stel je toch eens voor dat jouw leven de drie elementen van Harris volgt: dream, desire, determination. Wow!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!