Het is onmogelijk, tot je het hebt gedaan

Veel mensen beginnen al niet aan sommige uitdagingen vanuit de gedachte “dat lukt me nooit”. Ook in mijn trainingen kom ik nog wel eens mensen tegen die aarzelen om aan een oefening of een werkvorm te beginnen omdat ze het toch niet zouden kunnen of omdat ze het niet zouden durven. Ook bij werkvormen waarvan ik zeker weet dat iedereen ze kan uitvoeren.

Juist de mensen die zeggen “ik weet niet of ik dat wel kan” of “ik weet niet of ik dat durf” wil ik nog wel eens overhalen om het als een experiment te beschouwen. Een experiment dat eigenlijk niet negatief kan uitpakken. Immers, als ze luisteren naar die aarzeling en het experiment uit de weg gaan, verandert er niets aan hun situatie. Die wordt er weliswaar niet beter op, maar ook niet slechter. Als ze het experiment wel aangaan, ontdekken ze of ze het kunnen en durven. En in veruit de meeste gevallen blijkt het inderdaad succesvol, een enkeling blijft denken “zie je wel, ik durfde het niet”. Maar ondertussen hebben ze het wel gedaan en dus tenminste één keer het lef gehad!

Dat we tot onvoorstelbaar veel in staat zijn, ook wij normale stervelingen, is niets nieuws. Maar je moet wel willen en bereid zijn je op onbekend terrein te begeven. Soms dingen te doen waarvan je niet zeker weet of het ook gaat lukken. Kleine kinderen zijn daar meester in. Bedenk maar eens hoe een kind anders ooit leert lopen. Of eten met mes en vork, fietsen, schaatsen, zingen, dansen. Allemaal activiteiten die je ooit voor de eerste keer deed. Kinderen denken niet “ik heb het nog nooit gedaan, dus dat lukt me toch niet” maar eerder “eens kijken hoe dat werkt”. Een mooie houding die helaas veel volwassenen in de loop der tijd afleren.

Tenzij je tot die groep volwassenen behoort, die de uitdaging wil aangaan. Zoals de mensen in dit filmpje die voor een bijzondere klus staan. Een huis staat op een plek waar men een andere bestemming voor heeft. In plaats van het af te breken en elders een nieuw huis te bouwen, trommelen ze iedereen die maar kan sjouwen op om het hele huis, zonder machines, op te tillen en te verhuizen.

 

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!