Een goede voorbereiding betaalt zich terug

Zoals zo vaak werd ik ook gisteren weer geïnspireerd door iets simpels dat ik meemaakte. We hadden besloten om de muren en plafond van de woonkamer te schilderen. Een gekleurde muur moest weer wit worden, twee witte muren wilden we juist van een kleurtje voorzien. De afgelopen dagen waren we er al druk mee, vooral in onze hoofden. Welke kleur zou het worden en hoe zouden we het aanpakken? Gisteren was het dan zover.

Zaken waar je niet op zit te wachten.

Als je denkt aan schilderen, dan denk je vaak niet aan alle bijkomende dingen die ook moeten gebeuren. Zo waren we ‘s morgens begonnen met materialen kopen bij de bouwmarkt. Snel daarna stond zoonlief al met de verfspuit in de aanslag, klaar om de muren om te toveren. Ik moest even denken aan een klus in mijn eerste woning, ongeveer 30 jaar geleden, waar ik een wit bed zwart wilde maken. Met de spuitbussen die ik daarvoor gekocht had, was het zo klaar. Alleen heb ik daarna nog twee dagen herstelwerk gehad omdat ik onvoldoende (lees: nauwelijks) de omgeving had afgedekt voor verfspetters. Dus gingen we eerst de gordijnen nog verwijderen, de meubels aan de kant, alles wat niet geschilderd moet worden afschermen met folie en natuurlijk alle randen bij deuren en ramen afplakken met tape.

Een letterlijke tijdsinvestering.

Al met al konden we rond 11:00 eindelijk beginnen met ons plan: schilderen. We waren bijna twee uur bezig geweest met dingen waar we helemaal geen zin in hadden en die ook de kamer niet bepaald lieten opknappen. We werden steeds ongeduldiger en waren blij toen we eenmaal de eerste verf op de muur brachten. Toen we eenmaal bezig waren, konden we heerlijk doorwerken en waren zo eerder klaar dan we verwacht hadden. Het opruimen was ook zo gepiept want door alle voorbereidingen hoefde vrijwel nergens gemorste verf te worden weggehaald. De investering in tijd vooraf, betaalde zich dubbel en dwars terug.

Bereid je klussen dus voor!

Dit staat natuurlijk niet op zichzelf. Ook in je dagelijkse werk kom je kleinere en grotere projecten tegen die je vol enthousiasme wilt aangaan, maar zonder voorbereiding steeds weer ongemakken en hobbels opleveren. Zo kom ik nog wel eens mensen tegen die ondernemer worden, maar onvoorbereid aan de slag willen. Gaandeweg komen ze dan steeds dingen tegen die de boel ophouden, waardoor hun oorspronkelijke enthousiasme flink verstoord wordt. Zelf heb je misschien wel eens iets dergelijks gezien in het TV-programma “Ik vertrek” waarin Nederlanders in het buitenland gaan wonen en meestal iets in het toerisme willen opzetten. Een camping, een restaurant, een B&B of iets dergelijks. Ze hebben al een camping overgenomen of een pand gekocht, om er dan achter te komen dat er nog heel veel bij komt kijken. De vergunningen zijn niet rond, de riolering blijkt verstopt, men spreekt de taal niet, de kinderen aarden niet op school en de verbouwing had men doorgaans toch te gemakkelijk ingeschat.

Klaar voor de start!

Ook als je een nieuwe rol als leidinggevende aangeboden krijgt, kan ik me voorstellen dat je staat te trappelen. Maar ben je er wel klaar voor? Is het misschien slim om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid van start gaat? Dan kan een training je een vliegende start geven. In onze training Coachend Leidinggeven leer je tal van vaardigheden inzetten in jouw leidinggevende rol. Het helpt je uiteenlopende situaties aan te pakken. Dat kun je natuurlijk ook gaandeweg leren, misschien met vallen en opstaan, maar het werkt toch veel lekkerder als je vol energie je kwaliteiten kunt gaan inzetten?

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!