Een conflict oplossen kun je niet alleen

Deze week was er groot nieuws vanuit de regering Trump. Men had de Deal van de Eeuw te pakken, een deal waarmee het Midden-Oostenconflict tussen Israël en de Palestijnen eindelijk zou zijn opgelost. Tijdens de presentatie van het vredesplan waren tal van Amerikaanse en Israëlische politici aanwezig, de Palestijnen waren opvallend afwezig.

Als een partij niet mee mag praten, wordt het niks

Het is mij niet bekend of er geen Palestijnse politici uitgenodigd waren of dat ze ondanks een uitnodiging weg zijn gebleven. Dat laatste had ik goed kunnen begrijpen. Immers, ze zijn niet betrokken in dit vredesplan. En dat is natuurlijk vreemd. Als je wel een partij bent in het conflict, maar niet mee mag praten over een oplossing. Het nodigt de buitengesloten partij uit om op zijn minst vraagtekens te zetten bij het plan dat men voorgeschoteld krijgt en de kans is op voorhand al groot dat het plan wordt afgewezen. Dat is dus ook wat we nu zien.

Alle partijen die betrokken zijn bij een conflict, moeten ook worden betrokken bij de oplossing

De hele gang van zaken rondom het vredesplan heeft me zeer verbaasd. Je mag er van uitgaan dat niet de minste diplomaten betrokken waren bij de totstandkoming ervan. Zeer waarschijnlijk ook mensen die al jaren betrokken zijn bij het vinden van een oplossing. En dan toch zo eenzijdig denken een oplossing te vinden. Ook dichterbij huis, in de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer, kan dit optreden. Vaak wordt met conflicten onhandig omgegaan, simpelweg omdat mensen het vaak spannend vinden en liever uit de weg gaan.

Tijdens onze communicatietraining Effectief Communiceren, gaan we ook in op het aanpakken van conflicten. En één van de meest basale regels daarbij is dat alle conflictpartijen betrokken zijn bij het vinden van een oplossing. Als één van de partijen wordt buitengesloten, voelt die partij zich niet gehoord, niet serieus genomen en dus ook niet gehouden aan het instemmen met de oplossing. Bij het aanpakken van een conflict is en één ding misschien nog wel belangrijker dan een concrete oplossing: dat je volwaardig een stem hebt en dat daar naar geluisterd wordt. Wanneer mensen merken dat ze serieus genomen worden, zijn ze nu eenmaal eerder bereid water in de wijn te doen, dan wanneer ze dat gevoel niet hebben. En voor het oplossen van een conflict heb je toch alle partijen mee te krijgen.

Beter leren omgaan met conflicten?

Zoals gezegd leer je een conflict bespreken in onze training Effectief Communiceren. Maar ook tijdens in-company-trainingen gaan we vaak in op dit soms taaie thema. Conflicten bespreken is enerzijds een vaardigheid, maar vraagt ook een open houding om er samen uit te komen. Daar gaan we dus allebei mee aan de slag.

Of zoek je hulp bij het oplossen van een hardnekkig conflict in jullie organisatie?

Ook daarbij kunnen wij helpen. We gaan dan grondig onderzoeken waar in de kern het conflict door in stand wordt gehouden. Afhankelijk van onze bevindingen, maken we dan een plan voor hoe wij dat zouden begeleiden. Vaak via coaching van sleutelfiguren, soms via team-sessies en soms ook met een stuk training van vaardigheden. Altijd op maat gemaakt en met de diepgang die werkelijke verbetering kan opleveren. Nieuwsgierig naar wat we voor jouw organisatie kunnen doen? Neem dan gerust contact met ons op, we denken graag met je mee!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!