De baas worden over het gaspedaal

Vorige week werd autominnend Nederland verblijd met het besluit van de minister om op nog een flink aantal snelwegen de maximumsnelheid naar 130 km/u te verhogen. Naast dat er velen blij mee zijn, was er ook een boel protest. Eerlijk gezegd begrijp ik veel van dat protest niet zo goed.

Wat is het probleem?

OK, toegegeven, wanneer je zelf vlakbij een snelweg woont, heb je last van extra geluid en uitstoot wanneer de auto’s sneller gaan rijden. Maar veel protesterende mensen blijken geen snelweg-buren. Die hebben het erover dat ze dan meer benzine of diesel gaan verbruiken aangezien het verbruik meer toeneemt dan de snelheid. Weer anderen hebben het erover dat ze het helemaal niet fijn vinden zo gehaast op de weg te zitten. Dus dan denk ik: wat is het probleem?

Je mag zelf kiezen!

Veel mensen kiezen de auto in plaats van de trein omdat ze in de auto zelf de baas zijn en met niemand rekening hoeven houden. Nou….echt? Als dat zo is, dan kun je op die 130-wegen toch gewoon 100 blijven rijden? Dat mag hoor, krijg je geen boete voor. Het gaat hier om een maximum-snelheid, geen minimum-snelheid! Zelf kies ik er regelmatig voor om rustiger te rijden dan op de ronde borden wordt getoond, omdat ik dan geen haast heb, van de omgeving geniet of het niet OK vind om zinloos extra diesel te verstoken. Dus als jij je prettiger voelt bij een snelheid van 100 of misschien zelfs 90 km/u, dan zou ik dat absoluut aanbevelen. Vervolgens kan ik de reactie verwachten “ja, maar de rest rijdt wel 130 en dan kan ik toch moeilijk de boel gaan ophouden”. Mensen dus die wel degelijk om zich heen kijken wat de rest doet en daar rekening mee houden. En het zelfs kunnen verklaren dat ze een bekeuring voor te hard rijden hebben “omdat iederéén daar als een gek rijdt”. Hoezo baas in eigen auto?

Druk van buitenaf.

Misschien ken je dat ook wel in andere situaties dan alleen het verkeer. Dat je je voegt naar hoe anderen zich gedragen. Om erbij te horen, niet uit de toon te vallen, niet lastig te zijn of de harmonie te bewaken. Werk- of privé-gerelateerde situaties waarin je het prettig vindt als anderen de keuze maken. In dat geval kun je je afvragen wie de baas is over jouw leven en de manier waarop je dat leeft.

als jij geen doel hebt met je leven, heeft iemand anders dat wel

Wanneer jij meer zelf wil kiezen, de regie over je leven wilt terugpakken, zou de training Persoonlijke Kracht via NLP wel eens wat voor je kunnen zijn. Dus je zou kunnen overwegen om die pagina eens te lezen. Zou kunnen hoor, ik laat je graag zelf kiezen 🙂

Data kon niet geladen worden
WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!