Crisis zorgt voor nieuwe kansen!

De economische crisis waar grote delen van de wereld mee te kampen hebben, treft velen zwaar. Mensen houden de hand op de knip, winkels merken dat aan hun dalende omzetten en heel wat bedrijven zijn inmiddels failliet.

Back to normal….

Wat mij vooral ook opvalt aan de afgelopen jaren, is dat het ook een gelegenheid is voor veel mensen om creatief en innovatief te worden. Zoals allerlei initiatieven die teruggaan naar wat we vroeger heel normaal vonden en zoetjes aan zijn afgeleerd. Enkele mooie voorbeelden vind ik wel: vers eten met een vlekje gaat, net als het brood van gisteren naar de voedselbank. De haperende stofzuiger gooien we niet meteen weg, maar brengen we langs bij het repair-café. Kookclubs bereiden diners die in menig restaurant niet zouden misstaan, maar dan biologisch en voor een fractie van het geld. Auto’s en gereedschap worden gedeeld met buren of voor een klein bedrag te huur aangeboden op speciale websites. Innovaties worden gefinancierd door middel van crowdfunding, wat de betrokkenheid enorm doet toenemen. Ondernemers verruilen een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een onderling opgezet broodfonds. Het is zomaar een greep van initiatieven die ons herinneren aan manieren van doen en omgaan met elkaar die vroeger al heel goed werkte.

Ook op persoonlijk vlak biedt een crisis kansen!

Uit eigen ervaring kan ik verhalen over het benutten van een crisis. Want in 2002 werkte ik nog als projectmanager in de ICT-wereld toen daar de klad in kwam. We hadden te weinig opdrachten voor te veel medewerkers. Ik heb dat, net als diverse collega’s, aangegrepen om te kijken wat voor werk ik nog meer leuk zou vinden en bedacht dat ik er altijd enorm veel plezier in had om workshops te verzorgen voor collega’s. Het duurde niet lang of ik had Anker & Kompas opgericht en al jaren staat de agenda goed gevuld met uiteenlopende trainingen. Ik geniet met volle teugen, vooral ook omdat ik direct getuige ben van het resultaat van mijn werk!

Hoe benut jij de crisis?

Je kunt natuurlijk stilzitten en wachten tot de bui overwaait. En tsja…misschien duurt dat nog heel lang…. Dus wil je daarop wachten of heb je zin om een positieve draai te geven aan je situatie?  Ook jij kunt deze crisis oppakken om te bepalen waar je nog in wilt ontwikkelen. Misschien ambieer je ook wel iets heel anders gaan doen (kijk dan ook eens op de website van IK 2.0 – realiseer je nieuwe loopbaan). En misschien hou je het dichter bij huis en wil je vooral jezelf verder ontplooien zodat je meer mogelijkheden krijgt, je werk met minder moeite kunt doen of zelfs een stapje in je carrière kunt zetten.

Het is jouw keuze!

Blijf niet afwachten tot die kans voorbijkomt, want als je blijft afwachten gebeurt er misschien wel heel lang niets. Of kwam de kans voorbij voor je er erg in had en heb je hem alsnog gemist. Nee, je moet zelf in beweging komen en actief gaan werken aan jouw doelen en ambities. Je kunt niemand anders verantwoordelijk maken voor jouw professionele of persoonlijke ontwikkeling, jij hebt zelf de keuze! En als je wel denkt dat je afhankelijk bent van iemand anders, ga dan met die persoon het gesprek aan en deel je ideeën met hem of haar. Laat je verrassen door de mogelijk onverwachte uitkomst die dat oplevert!!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!