4 manieren om niet emotioneel te worden (of juist wel)

Veel mensen vinden het vervelend om emotioneel te worden. Best wel vaak heb ik al iemand gezien die ineens een traan wil onderdrukken en erbij zegt “sorry hoor, ik wou niet emotioneel worden”. Soms heb ik ook een deelnemer in een training die specifiek wil leren om minder emotioneel te worden. En dan komt er in eerste instantie een vraag in me op.

Wat bedoel je met emotioneel?

Emotioneel worden is een wat breed begrip. Want we kennen verschillende emoties die we grofweg indelen in de vier B’s, oftewel: Bang. Boos, Bedroefd en Blij. Dus wanneer je zegt “ik word emotioneel”, welke van de vier B’s bedoel je dan? Door het specifieker te maken, kunnen we gerichter kijken hoe je de emotie kunt wegstoppen. O ja, het volgende kan een beetje cynisch overkomen 😉

  • De emotie Bang gaat over gevaar dat dreigt. Maar het heeft geen zin om bang te zijn voor iets dat nog niet echt gebeurt, dus wees flink, recht je schouders en toon een glimlach!
  • Je kunt je Boos voelen wanneer iemand je onrecht aandoet. Maar hee, je wilt de sfeer toch niet verpesten? Dus doe niet zo ingewikkeld en laat het rusten!
  • Bedroefd worden veel mensen wanneer ze iets of iemand verliezen. Maar door te huilen komt dat niet terug, dus kop op, droog je tranen en zie daar: de zon schijnt!
  • De emotie Blij dient zich aan als je een succes boekt of geluk overkomt. Hartstikke fijn, maar laat het niet al te uitbundig merken want dat kan vervelend zijn voor anderen die minder geluk hebben.

Tot zover een wat cynisch bedoeld stukje. Als je irritatie voelde bij dit laatste, geeft dat al aan dat het in feite waardeloze tips zijn.

emotioneel worden

Kan je eigenlijk wel voorkomen dat je emotioneel wordt?

Eerlijk gezegd kan een gezond mens niet voorkomen dat hij of zij emotioneel wordt. Immers, de emotie is er voor je er erg in hebt. Er gebeurt vaak iets vervelends of juist leuks waardoor jouw stemming verandert. Je voelt al snel iets in je lichaam (spierspanning, warm of kriebelig gevoel, kramp of vlinders in de buik) nog voordat je er woorden aan kunt geven. In feite zou je kunnen zeggen dat jouw lichaam sneller reageert dan jouw hoofd. Dat komt door allerlei onbewuste processen in jouw brein die toch wel hun werk doen, waar je geen bewuste controle over hebt.

Emotioneel worden of emoties tonen?

Ik zie dit als een teken dat je toch wel emotioneel wordt, of je wilt of niet. Maar wanneer je zegt dat je niet emotioneel wilt worden, bedoel je waarschijnlijk dat je het niet wilt tonen, toch? In dat geval is mijn vraag waarom je dat zou willen? Of waarom zeg je sorry op het moment dat je in een gesprek merkt dat je tranen hoog zitten? Denk je echt dat dat vervelend is voor je gesprekspartner? In onze trainingen komt het wel eens voor dat iemand ineens volschiet. En ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand daar bezwaar tegen maakte. Door je emoties er te laten zijn, krijgen ze ruimte en kunnen ze ook niet in de weg gaan zitten.

Dus laat maar merken dat je bang bent, misschien krijg je wel hulp of bescherming aangeboden. Laat maar zien dat je boos bent, daardoor laat je zien waar je niet van gediend bent en kan men daar rekening mee houden. Ook je verdriet mag er zijn, je zou zomaar wat troost kunnen ontvangen. En ook je blijdschap mag er natuurlijk zijn, mensen zijn graag in gezelschap van gelukkige mensen en vieren graag je feestje mee!

Vind je het nog lastig om je emoties te tonen?

Grote kans dat je trouw bent aan dingen die je vroeger als kind zijn aangepraat. Zoals “jongens huilen niet”, “wees flink” of “geen ruzie maken!”. Aangepraat door volwassenen die het niet uitkwam dat je jouw emoties toonde. Maar door ze niet te tonen, zijn ze niet op magische wijze verdwenen! Wees dus trouw aan jezelf en ga serieus om met wat je voelt. Om daar een stap in te zetten, zou je kunnen kiezen voor een goede assertiviteitstraining. Wij bieden je twee mogelijkheden, dus kijk eens wat het beste bij jou past. En kom je er niet uit? Neem dan contact op, we denken graag met je mee!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!