Zeker en vast, of toch liever niet?

zeker en vast Deze week liep ik zoals elke ochtend met de honden voor hun “ontbijtrondje”. Al snel kwamen we een man met zijn hond tegen en terwijl de honden wat speelden, vroeg hij of ik een vrije dag had. Ehm nee, maar als ik een dag vanuit huis werk, doe ik dat met dit warme weer het liefst in korte broek en t-shirt. Oei, dat was een vonkje dat een vuur deed ontbranden….

Al snel vertelde hij dat hij tot voor kort ook regelmatig vanuit huis werkte, maar dat zijn manager dat nu verboden had. En dat hij dus na het honden uitlaten 100 km in de auto naar kantoor ging omdat zijn manager anders niet zeker wist of hij wel aan het werk was. Misschien was hij wel de tuin aan het schoffelen, toch? Daarnaast was deze man opgelegd om voortaan elke maandag werkoverleg te houden, inclusief agenda en notulen. Samen met de enige collega waarmee hij samenwerkte en die hij dag in dag uit sprak. Maar nee, het moest geformaliseerd worden.

En zo kwamen er nog tal van voorbeelden van hoe zijn manager steeds steviger greep wou hebben op zijn medewerkers. Met elk voorbeeld zag ik de lichaamstaal meer en meer uiten: hopeloosheid, frustratie, verstarring. Toen ik hem daarop aansprak en vroeg hoe hij het volhield, was zijn antwoord zoals ik (helaas) al veel te vaak heb gehoord: “tuurlijk, de situatie is vreselijk, maar het levert me wel een vast inkomen op”.

Hoera ik heb een vaste baan!

Veel mensen zijn blij wanneer ze een vaste baan hebben of (in tijden van onzekerheid) kunnen behouden. Toch zien velen er niet heel erg gelukkig uit. Dat komt omdat een vaste baan vaak ook offers vraagt. Naast de tijd en energie die je in je werk steekt, vraagt een vaste baan om je te conformeren aan richtlijnen, verwachtingen en verplichtingen. Veelal zaken die tijdens het solliciteren niet nadrukkelijk zijn benoemd. En als jij besluit om die zinloze wekelijkse rapportage op te leveren, kon je dat wel eens duur komen te staan. Heel vaak hoor ik mensen dan ook uiten dat ze meer vrijheid zouden willen, verwijzend naar de vrijheid die ze opofferen voor hun vaste baan. Vast krijgt op die manier ook een betekenis als vastgehouden, vastgezet, alsof je in een soort gevangenis zit.

Welke zekerheid biedt die vaste baan?

Een vaste baan wordt geassocieerd met zekerheid, daarom willen veel mensen ook een vast contract. De zekerheid die ze wensen, heeft te maken met een maandelijkse aanvulling van hun banksaldo. En dat is belangrijk omdat er ook met zekerheid een bedrag afgeschreven wordt voor de hypotheek, gas, water en licht, telefoon, TV, internet, verzekeringen, de Donald Duck en hondenbelasting. De zekerheid die de vaste baan dus geeft, neemt een stukje stress weg. Stress die te maken heeft met allerlei verplichtingen die we zijn aangegaan. Verplichtingen….oei, dus eigenlijk zijn we onszelf verplicht om die vaste baan te behouden?

De hierboven beschreven zekerheid, zou je kunnen beschouwen als een soort verslaving. Het woord zegt het al: je bent slaaf geworden van de zekerheid. Je hebt je vrijheid ervoor opgeofferd. Een andere zekerheid die veel mensen aantreffen in hun vaste baan, zijn zekerheden die ze liefst vandaag kwijt zouden zijn: gedoe met collega’s, saaie meetings, lastige managers, veeleisende aandeelhouders. Dus in plaats van de stress die het vaste inkomen verzacht, nemen ze een andere vorm van stress voor lief. De zekerheid van de vaste baan, heet dan ook vaak Stress.

Wat kun je hier aan doen?

OK dus je wilt vrijheid, eigen baas worden dan maar? Niet iedereen wil zelfstandig ondernemer worden, dat zorgt weer voor andere stress. Dat hoeft ook helemaal niet om ook binnen organisaties meer ontspannen te kunnen samenwerken. De vrijheid waar velen naar verlangen. In de missie van Anker & Kompas staat dat we willen werken aan de vrijheid en het (zelf)vertrouwen van mensen. Daarom bieden we diverse trainingen aan op het vlak van persoonlijke effectiviteit.

Vanuit een medewerker gezien, betekent dat bijvoorbeeld dat je de ongemakken in je werk durft aan te kaarten. Veel mensen hebben daarom baat bij een assertiviteitstraining. Vooral de training Persoonlijke Kracht via NLP draagt bij aan het lef om jezelf te uiten en beter op te komen voor jouw belangen. Mensen die het zat zijn om als vanzelfsprekend hun 9-to-5 job vol te houden, kiezen voor een training als Personal Identity. Daarin ontwikkelen ze meer inzicht in wie ze in wezen zijn en wat ze ten diepste willen bereiken.

Vanuit een manager gezien, kun je afvragen waarom er zo vaak behoefte is aan rapporteren, vergaderen, verslaglegging en KPI’s. Controleren om hogerop te kunnen aantonen dat je de boel in de klauw hebt? Wantrouwen naar je medewerkers? Managers die het lastig vinden om hun medewerkers de vrijheid te kunnen,, bieden we diverse leiderschapstrainingen. Om zelf ook met meer rust en energie aan het eind van de dag naar huis te kunnen gaan. En wie wil dat nou niet?

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!