Leiderschapstrainingen zijn er in vele smaken. Ook Anker & Kompas biedt daarin mooie programma’s om leidinggevenden te verstevigen in hun leiderschap. De duur van dergelijke leiderschapstrainingen loopt uiteen van één dag (echt waar!) tot diverse blokken van meer dagen. De vraag die me wel eens gesteld is: ben ik na zo’n training dan echt een leider?
Leiderschap is een keuze
Laat ik eerlijk zijn: nee, ook na onze training Leiderschap met Open Vizier, kan ik je niet beloven dat je een leider bent. Of jij een leider bent, is namelijk een keuze die je zelf maakt en die door je omgeving wordt bevestigd.
Simon Sinek beschrijft het mooi in een filmpje op Youtube en legt de vergelijking met de liefde. Die liefde ontstaat niet in een oogwenk. Ook de zogenaamde liefde op het eerste gezicht is geen echte liefde maar verliefdheid. En die kan uitgroeien tot echte liefde. Zo is ook een nieuwe leidinggevende niet meteen een leider. Hoe indrukwekkend of inspirerend de eerste kennismaking ook is, ook hier is liefde op het eerste gezicht nog geen echte liefde.
Leiderschap is iets dat stap voor stap groeit
Zoals ik al zei, het is een keuze die je maakt. Een keuze om in tal van momenten leiderschap te tonen. Soms is dat door daadkracht, soms is dat door aandacht te schenken aan mensen. Wanneer jij keer op keer weloverwogen knopen weet door te hakken en waar nodig voor je team durft te staan, toon je dat je ergens voor staat, krijg je als het ware kleur. Mensen gaan je zien en weten wat ze aan je hebben. Dat geeft vertrouwen.
Nog meer vertrouwen geef je als je aandacht hebt voor het wel en wee van je mensen. Dat begint bij welgemeend goedemorgen te wensen en interesse te tonen in wat er in het weekend op het programma staat. Daarmee laat je merken, mijn leidinggevende ziet mij. En verder gaat het ook over informeren naar die lastige klus, of het lukt en of er iet nodig is. Maar ook persoonlijke interesse. Zonder van je zakelijke plek af te stappen, is het goed om te informeren naar dat onderzoek in het ziekenhuis, het plotselinge overlijden van een dierbare en, om ook de positieve kanten mee te nemen, het goede presteren van een zoon of dochter bij een sport- of dansevenement. Denk je eens in hoe groot het geschenk is dat je een medewerker geeft als je een afspraak uit je agenda laat schrappen omdat jij ziet dat je medewerker jouw aandacht nu nodig heeft. In plaats van te excuseren omdat je naar een meeting moet en er later op terug zult komen (en het vervolgens niet doet). Je laat merken dat je hen als mens ziet en snapt dat het werk niet los staat van persoonlijk geluk of ongemak.
Door dat consequent en consistent te doen, zorg je ervoor dat mensen je vertrouwen en in vertrouwen nemen, de basis voor leiderschap.
Wil je die foefjes leren?
Er bestaan werkelijk trainingen die je leren hoe je interesse toont aan je medewerkers. Foefjes, zinnetjes en de momenten waarop je die inzet. Zodat je de truc doorhebt. Met één nadeel: je mensen hebben de truc ook door omdat het gemaakt overkomt.
In plaats van foefjes leren, gaat het veel meer over een basishouding. Die houding hebben mensen van nature in zich. Alleen zijn velen zich anders gaan gedragen, vaak uit een angst niet met een situatie om te kunnen gaan. En ja, dan toon je zwakte en wat zal jouw hogere baas daar weer van vinden. Zo hebben we ons maniertjes aangeleerd om kwetsbaarheid uit de weg te gaan, soms ook vanuit de rotsvaste overtuiging dat een sterke leider geen zwakte mag tonen.
Verder dan foefjes, het gaat om je houding!
Het gaat hier om een onterechte angst die ook helemaal niets met het hier en nu te maken heeft. Maar ontstaan is op een eerder moment in je leven, waarop je een strategie hebt ontwikkeld om uit soortgelijke lastige situaties te blijven. In plaats van trucjes leren om te kunnen omgaan met dergelijke situaties, ga je liever die strategie tegen het licht houden en zo mogelijk overboord gooien. Dat zijn zaken die in onze leiderschapstraining Leiderschap met Open Vizier aan bod komen.
En dan nog….het is jouw keuze of je een echte leider wordt…