Waarom zou je een begeleider inschakelen?

Alweer een paar maanden geleden werd ik uitgenodigd voor een gesprek bij een machinefabriek. De HR-adviseur wou overleggen over mogelijkheden voor een communicatietraining. Tijdens ons gesprek kwamen we erachter dat er veel meer aan de hand was dan een gebrekkige communicatie. Want in wezen was er een hele cultuur ontstaan waarin men elkaar niet meer aansprak en conflicten uit de weg ging. Dus daarvoor heb ik toen een programma samengesteld dat een mix was van allerlei begeleidingsvormen als in-company training en (team)coaching.

Toen ik een week of twee later belde om te horen of men al besloten had iets met ons voorstel te doen, werd ik door stomheid geslagen. Men erkende wat we hadden geconcludeerd, dat de cultuur diepgaand moest worden aangepakt. Maar de CEO van de fabriek had besloten om dat met eigen mensen te doen en geen externe begeleiding in te schakelen….

Weet wat je zelf kunt en wat je beter niet zelf doet

De afgelopen week ben ik druk geweest met het plaatsen van een nieuwe keuken in mijn nieuwe woning. Huzarenstukje was het verleggen van de waterleiding en daar ook de vaatwasser en de heetwaterkraan op aansluiten. Dat leek me een mooi klusje en met de materialen uit de bouwmarkt had ik een indrukwekkend leidingsstelsel aangelegd. Toen kwam uiteraard het spannende moment waarop de hoofdkraan weer opengedraaid werd. En ja hoor, aan alle kanten spoot het water eruit. Dus gauw de hoofdkraan dichtgedraaid, mijn verlies genomen en een loodgieter gebeld.

Een vakman is vaak voordeliger

Terug naar de machinefabriek. We gaan de cultuur zelf wel aanpakken, had de CEO gezegd. Ik besprak nog met de HR-adviseur dat het heel lastig zal zijn om een organisatiecultuur te veranderen met de mensen die zelf onderdeel uitmaken van die cultuur. Je kunt namelijk voorspellen dat er wezenlijke oorzaken niet mogen worden weggenomen. Zo had ik in het contact met de fabriek al ervaren dat als de CEO de kamer binnenkwam, alle anderen zwegen. Dus hoe groot is de kans dat daar ook naar gekeken wordt?? De HR-adviseur begreep mijn punt, maar kon het niet mooier maken.

En vakwerk voelt vertrouwd

De loodgieter was met een uurtje klaar en legde een zichtbaar betere waterleiding aan. Met gerust hart konden we de vaatwasser op zijn plek zetten en de kraan uitproberen. Geen moment heb ik daarna nog getwijfeld aan de waterdichtheid van dit vakwerk. Terwijl ik bij mijn eigen bouwwerk waarschijnlijk dat nog regelmatig gecheckt had.

Zo werkt dat ook met organisatieverandering en zeker als het gaat om het aanpakken van de cultuur. Vandaar dat Anker & Kompas graag werkt aan dergelijke thema’s en zelfs expertise heeft op trauma’s in organisaties. Wil je daar eens over sparren en kijken hoe wij jullie organisatie kunnen helpen naar een gezonde bedrijfscultuur? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!