Vasthouden aan je idealen, of niet?

Het is verkiezingstijd, ditmaal worden we opgeroepen om voor de Provinciale Staten naar de stembus te gaan en dus hangen op talloze plaatsen posters van politieke partijen. Eén van die partijen gebruikt de slogan “hou vast aan je idealen” en een andere partij zet zichzelf neer als “koersvast”. Die posters blijven me bezighouden. Doorgaans betekent dat, dat ik het er niet zomaar mee eens ben. Ik zal je mijn twijfels delen.

Idealen zijn toch goed?

Op zich vind ik het mooi om uit te gaan van idealen. Het kan werken als een soort horizon, een toekomstbeeld dat er voor zorgt dat je gemotiveerd ergens naar toe werkt. Je idealen bevatten elementen die voor jou belangrijk zijn, kernwaarden die je wilt verwezenlijken. En zo kan je zomaar tot een uitspraak of gedachte komen als: “het lijkt me ideaal om…”. Dus zou je denken dat het goed is om er aan vast te houden, zoals de slogan oproept.

Vasthouden is niet altijd de beste keuze.

Vandaag de dag zijn er enorm veel mensen die vasthouden aan hun idealen. Kijk naar het journaal en je krijgt volop berichten te zien die hiermee te maken hebben. Oorlogen, terreuraanslagen, veto’s en boycots zijn allemaal gevoed door idealen. En maar al te vaak oude, verstarde idealen waar men aan vasthoudt. Letterlijk gesproken biedt een ideaal houvast, een stuk zekerheid, iets vertrouwds. En dat is precies waar het vasthouden doorslaat in iets stars en beperkends, uit angst voor het onbekende.

Durf ook los te laten.

Wij mensen zijn voortdurend in ontwikkeling. Elke dag leren we weer door de dingen die we meemaken, de mensen die we ontmoeten, de gesprekken die we hebben. Dat leren is alleen mogelijk als we nieuwe inzichten toelaten en in overweging durven nemen. Wanneer je van jezelf of van anderen moet vasthouden aan je idealen, ontneem je jezelf de mogelijkheid om te leren en je mening bij te stellen.

Beschouw je idealen als uitgangspunt.

Ik wil niet betogen dat je met alle winden mee moet waaien, ik gun je alleen een gezonde dosis flexibiliteit. Algemeen bekend is dat wanneer je flexibel bent, je veel meer kans hebt op succes, ongeacht wat jij onder succes verstaat. Wanneer je idealen niet beschouwt als heilig doel maar als uitgangspunt dan kun je bij het realiseren daarvan mooi gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden die je onderweg tegenkomt. Of misschien ontdek je dat wat je aanvankelijk als ideaal beschouwde, helemaal niet zaligmakend is. Durf dan dus los te laten, nieuwe keuzemogelijkheden te zien, flexibel te zijn en je koers bij te stellen. Laat je verrassen waar je dan uitkomt!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!