Trots: hulpbron of hindernis?

Vandaag las ik een artikel in de krant over de presidentsverkiezingen in de VS. Het ging over de campagne van Donald Trump en wat daarin hapert. Eén van de punten was dat er te weinig donateurs waren om de campagne te financieren. Dus had het campagneteam bedacht dat Trump zelf de telefoon moest pakken om daar wat aan te doen.

En zo begon hij de dag met het voornemen om 30 goed boerende zakenlieden te bellen en te vragen om geld voor de campagne. Tot grote teleurstelling van zijn team, hield hij het na vier telefoontjes voor gezien.

Trots als hindernis

Waar menig hoog geplaatst persoon tegenaan loopt, is dat hij of zij het lastig vinden om hulp en bijstand te vragen. In het geval van Trump, die er prat op gaat miljarden te bezitten, moet het lastig zijn om het handje op te houden en zijn vrienden om geld te vragen. Om dat te kunnen moet hij zijn trots opzij zetten en zijn ego het zwijgen opleggen. Zo werkt het bij anderen ook vaak, misschien herken je het wel van jezelf. Niet alleen als het om geld gaat, maar bijvoorbeeld ook als het om hulp gaat omdat je iets niet kunt of als je om raad vraagt omdat je ergens niet uit komt.

Wanneer je je te trots voelt om op welke wijze dan ook om hulp te vragen (want je zegt daarmee in feite dat je zelf ergens een zwakke plek hebt), zal die hulp ook niet komen en blijf je gevangen in je eigen begrenzingen.

Trots als hulpbron

Naast een hindernis, kan trots juist ook een hulpbron zijn. Ik heb het dan over trots op de dingen die je hebt bereikt, of waar je toe in staat bent gebleken. Waar je soms om geroemd wordt en soms gewoon van jezelf een trots gevoel krijgt. Veel mensen doen zichzelf namelijk tekort door dergelijke successen weg te wuiven. Vinden het ook lastig om een compliment te aanvaarden, geloven het niet of doen er schamper over. In mijn assertiviteitstrainingen en leiderschapstrainingen moedig ik mensen juist aan om verbinding te maken met de hulpbron die trots kan zijn. Wanneer ik ze vraag waarover ze trots van zichzelf zijn, dan voelt dat voor velen aanvankelijk onwennig en ongemakkelijk. Misschien wel omdat ze een grote mate van bescheidenheid van huis uit hebben meegekregen.

Wanneer je werkelijk trots kunt zijn, jezelf kunt waarderen, kun je die hulpbronnen ook makkelijker inzetten. Het zal je meer energie geven en het gevoel geven dat je bezig bent met wat bij jou past.

Data kon niet geladen worden
WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!