Training authentiek leiderschap, bestaat dat?

“Hoe kan ik mijn authentieke leiderschap ontwikkelen?” Dat vroeg mij onlangs een bestuurder van een scholenstichting. We waren in gesprek over onze training Coachend Leidinggeven waarin hij interesse had. Hij had al eerder bij een ander instituut trainingen gevolgd op het gebied van leidinggeven, maar merkte dat hij soms een “foefje” moest toepassen dat niet bij hem past. Soms werd hij er ronduit moe van en vond hij het een klus om zijn rol als leidinggevende in te vullen.

En in dat woordje “rol” zit de crux. Al sprekende, merkten we op dat wanneer hij naar zijn werk ging, hij een rol ging spelen. Net zoals in het theater, volgens beschreven scripts en scenario’s die zorgvuldig uit het hoofd geleerd worden en door herhaling steeds soepeler gespeeld worden. Hij was zichzelf niet meer, zijn eigen vrouw herkende hem amper als zij hem een keer, in zijn rol, op een receptie zag.

Kun je authentiek leiderschap leren?

Dit gesprek stond niet op zichzelf, vaker spreek ik mensen die hopen hun leiderschap te ontwikkelen met het leren van nog meer vaardigheden. Weliswaar op een diepere laag dan toen ze net als leidinggevende begonnen, maar nog altijd in de vorm van “visie ontwikkelen, inspireren, veranderprocessen doorvoeren”. Afhankelijk van hun achterliggende motivatie, zal ik ze met plezier Coachend Leidinggeven aanprijzen, maar soms ook juist niet.

Authentiek leiderschap gaat over dingen afleren!

Authenticiteit wordt ook wel vertaald als eigenheid en echtheid. Wanneer je echt een vorm van authentiek leiderschap wilt ontwikkelen, dan heb je vooral te kijken naar de dingen die je in de loop der tijd hebt aangeleerd en je hebben afgeleid van wie je werkelijk bent en waar je werkelijk voor staat. Veel vaardigheden die je vervolgens hebt geleerd, gaan over je staande houden als manager. De boel onder controle houden. En de behoefte om controle te houden, gaat over de angst om die controle te verliezen. En dan kom je op de laag waar jouw echtheid en eigenheid voorbij komen. Die laat zien waar een dergelijke angst (het kunnen ook andere zijn) of behoefte is ontstaan en hoe je daarvoor een manier hebt ontwikkeld om staande te blijven.

Werp het harnas af!

Zo heb je als een soort ridder uit de middeleeuwen, een harnas aangemeten om je kwetsbaarheden te beschermen. Maar dat harnas is zwaar en het dragen ervan kost onnodig energie. Energie die je beter kunt aanwenden voor de organisatie waarvan of waarbinnen jij leider bent. Om die reden hebben we de training Leiderschap met Open Vizier. Hierin ga je terug naar patronen die je soms al jong in je leven hebt eigen gemaakt en die je in je huidige leiderschap in de weg staan. Die jouw bewegingsvrijheid hinderen, waardoor je minder flexibel en minder ontspannen om kunt gaan met de uitdagingen die op je pad komen. Door los te komen van patronen die niet functioneel zijn, valt je harnas af en groeit jouw authenticiteit. Je wordt zichtbaar als een zuivere en dienende leider waarmee mensen zich makkelijk kunnen verbinden en anderen inspireert en motiveert tot een bijdrage aan de organisatie.

Meer weten?

Wanneer jij een training op het gebied van authentiek leiderschap zoekt en bovenstaande je aanspreekt, lees dan verder over de training Leiderschap met Open Vizier. Heb je daar vragen over, wil je hierover persoonlijk advies? Bel of email dan, we denken graag met je mee.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!