Leiderschapsontwikkeling vraagt verdieping

leiderschapsontwikkeling Onlangs hoorde ik weer zo’n reclameboodschap op de radio over een soort MBA die je in één dag zou behalen. Interessant, denk ik dan, hoe zou dat werken: een opleiding van jaren in één dag samenproppen? Natuurlijk gaan dat soort bijeenkomsten (er zijn er meer in uiteenlopende vormen) helemaal niet over een snelle manier om een Master in Business Administration eigen te maken. Toch trekken ze volle zalen, dus hoe kan dat?

Als je de programma’s bekijkt, zul je verbaasd staan over de hoeveelheid onderwerpen die in zo’n dag aan de orde komen. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat dat allemaal in een dag past. Boordevol tips & tricks, handvatten, modellen, tools en noem maar op. En dat is waar managing Nederland vaak naar op zoek is: dat handvat, die tool of die gouden tip die als bij toverslag jou ineens helpt een succesvoller leider te zijn.

Waarom het niet écht diepgaand werkt.

Ten eerste snap je dat, door slechts zo kort aan zoveel onderwerpen te ‘snuffelen’ je niet echt vertrouwd raakt met de materie. Hooguit zul je geïnspireerd raken om over een aansprekend onderwerp een boek te lezen of een training of opleiding te volgen. Bovendien wordt een volle zaal meegenomen in hetzelfde verhaal, waarvan de presentator vermoedt dat het waardevol is. Ik wil niet betogen dat het weggegooid geld is, ik heb zelf ook wel eens een dergelijk seminar bijgewoond en me kostelijk vermaakt. Ook heb ik heel wat ‘aha’ momenten gehad. Maar uiteindelijk ging de volgende dag de wekker weer om dezelfde tijd en ging ik door met datgene waar ik al mee bezig was.

Hoe leiderschapsontwikkeling wel werkt.

We kunnen er zonder aarzelen vanuit gaan dat alle leiders met hun eigen puzzels zitten, hun eigen thema’s waarin ze willen groeien. Meestal heeft het te maken met een energieverlies dat je ervaart door de manier waarop je jezelf in de organisatie beweegt of zelfs maar staande probeert te houden. Daar is niet één toverformule voor, dat vraagt meer dan tips en trucs of inspirerende oneliners. Dat vraagt om de verdieping, de zelfreflectie en van daaruit een wezenlijke stap te zetten.

Zoals ik mijn boek Systemisch Leiderschap de ondertitel “over de wortels van hoge bomen” heb gegeven, zo hebben we ervoor gekozen om in de training Leiderschap met Open Vizier veel aandacht te besteden aan de systemische oorsprong van jouw leiderschap. Wat vertelt de manier waarop jij je plek inneemt in je organisatie over de plek die je bijvoorbeeld vroeger in je gezin van herkomst innam? Verrassend vaak komen we erachter dat we patronen die we ons lang geleden eigen hebben gemaakt, om in de omgeving van toen te kunnen functioneren, in het hier en nu herhalen. Terwijl dat lang niet altijd nodig is of zelfs averechtse effecten heeft. Door daar zicht op te krijgen, kun je vanuit veel meer vertrouwen en ontspanning je rol als leider innemen. Spreekt die gedachte je aan? Lees dan meer over Leiderschap met Open Vizier en kijk hoe deze training voor jou die diepgaande leiderschapsontwikkeling oplevert waar je naar op zoek bent.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!