Leer van je fouten én je successen!

Al vroeg wordt ons aangeleerd om te leren van de fouten die we maken. Soms subtiel, door goed onderbouwde feedback, soms wat minder subtiel door een aframmeling of snauw. Ongeacht de manier waarop de fout zich aan ons voordoet, we hebben steeds de kans om daarvan te leren. Waar we nog wel eens kansen laten liggen is in het leren van onze successen en dat is eigenlijk raar, toch?

Wat zorgde voor dit succes?

Als je ergens in geslaagd bent, heb je kennelijk een gouden formule of effectieve aanpak gehanteerd. Daar kun je blij mee zijn en een poosje van het succes genieten, maar wat doe je er verder mee? Ga je daarna weer over tot de orde van de dag of sta je even stil bij de oorzaak van het succes?

Als iets goed gaat, doe het dan vaker!

Afgelopen weekend liep ik in Berlijn de marathon. Het was mijn 19e dus ik had al wat ervaring en ik dacht goed voorbereid aan de start te staan. Bij de finish bleek dat vermoeden te kloppen en ik was dan ook blij met het verloop van de race en het eindresultaat. Omdat het bij eerdere marathons ook wel minder goed ging, besloot ik vast te leggen hoe dit resultaat tot stand was gekomen. Zo heb ik genoteerd hoe ik getraind had, de afgelopen maanden en zeker ook de laatste week. Maar ook zaken als: wat waren de weersomstandigheden, welke kleding droeg ik, wat heb ik de afgelopen dagen gegeten en gedronken tot en met het ontbijt voorafgaand aan de marathon en nog wat andere zaken. Zoals keuzes die ik tijdens de race maakte en op welk moment. Wel of niet een plaspauze, wel of niet met een haas (=tempomaker) meelopen, wat dronk en at ik onderweg en waar paste ik mijn tempo aan? Tot slot noteerde ik of ik het idee had of deze zaken positief uitpakten of misschien toch niet, en waar ik een volgende keer verandering in breng.

Nu ik dit heb genoteerd, kan ik dat gebruiken voor de volgende marathon in Tokyo en misschien met wat aanpassingen hier en daar, werken aan een nog beter resultaat.

Succes is een keuze?

Dat was ooit een mooie slogan van een soepreclame en ik had er meteen wat mee. Met bovenstaande laat ik in elk geval zien dat je de keuze hebt (of tenminste invloed) om een volgende keer weer succesvol te zijn. Daarom ook hebben we een variant van bovenstaande aanpak opgenomen in de training Persoonlijke Kracht via NLP. Dus als jij ook een assertiviteitstraining zoekt waarin je meer leert dan alleen gesprekstechnieken, die ook ingaat op wat jou succesvol maakt en wat jou daarin nog belemmert, dan zou het een heel waardevol programma voor je kunnen zijn. Lees er meer over op de pagina over de training Persoonlijke Kracht via NLP.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!