Kijk eens in de spiegel!

Gisteren was het 5 jaar geleden dat Michael Jackson overleed. Op de radio werd daar vrij veel aandacht aan besteed en bij het horen van het nummer “Man in the mirror” merkte ik wat een mooie tekst dit lied heeft. En hoe treffend het gaat over assertief je verantwoordelijkheid nemen.

Assertiviteit gaat namelijk niet alleen over het goed opkomen voor jezelf, het is ook een levenshouding waarin je bijvoorbeeld bereid bent tot zelfreflectie en het nemen van initiatief. Michael Jackson zingt het heel mooi: if you want to make the world a better place, take a look at yourself and make a change.

Onlangs merkte ik tijdens een training weer dat het voor sommigen zo gemakkelijk is om naar anderen te wijzen. En natuurlijk snap ik dat je in de samenwerking soms met lastige types te maken kunt hebben. Mensen die niet naar je willen luisteren, die eigenwijs zijn of zich juist overdreven afwachtend en volgzaam opstellen. Ik geloof ook absoluut in het gezegde dat de liefde van twee kanten moet komen, maar door te wijzen naar de ander, gaat er weinig gebeuren. Je kunt wel hopen dat die ander verandert, maar heeft hij of zij daar wel behoefte aan? Dus hoe ga jij je invloed daarin uitoefenen of hoe ga jij er mee om als die invloed onvoldoende blijkt en er geen verandering optreedt? Blijf je hopen en wachten op betere tijden, of ga je je eigen houding en gedrag aanpassen?

Oftewel: ben je zelf wel bereid om te veranderen? Ben je zelf bereid om iets te doen zodat de samenwerking verbetert? In de training Persoonlijke Kracht via NLP hebben we het dan over het aan de kant van de oorzaak staan. Mensen die namelijk de bal bij een ander leggen en vinden dat die ander wat moet veranderen, die stellen zich afhankelijk op. Je bent dan voor een betere samenwerking immers afhankelijk van of en hoe de ander zich aanpast. Dat kan lang duren of een onbedoeld effect hebben. Dus beter is het om zelf in beweging te komen en te ervaren hoe dat uitpakt. Want we weten ook: actie is reactie, dus door jouw beweging zal ook de ander in beweging komen.

Door aan de kant van de oorzaak te gaan staan, pak je de verantwoordelijkheid over je eigen geluk en delegeer je die niet langer aan anderen. Dat vereist lef, moed en bereidheid om af en toe in de spiegel te kijken. Zoals Michael Jackson zingt: I’m starting with the man in the mirror. I’m asking him to change his ways.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!