Kan jij je leiderschap thuisbrengen?

De afgelopen week werkte ik met een groep aan het tweede deel van de training Leiderschap met Open Vizier. Deze twee dagen zou je kunnen typeren als het thuisbrengen van je leiderschap. Het waren mooie dagen met inzichten over waar ieders leiderschapsstijl door gevormd is, vaak kwamen we uit bij patronen die vroeger thuis ontwikkeld zijn. Omdat één van de deelnemers vooraf betwijfelde wat het nut is van terugblikken op het verleden, is het goed dat nog eens uit te leggen.

Thuisbrengen, waar gaat dat over?

Zoals ik in mijn boek Systemisch Leiderschap uitgebreid beschrijf, kun je veel van iemands doen en laten herleiden uit zijn of haar herkomst. Het gezin, het land, de cultuur, religie, tijdgeest en andere omgevingsfactoren waarin iemand is opgegroeid. De subtitel van het boek luidt ook juist daarom “Over de wortels van hoge bomen”. Als je de metafoor van de boom gebruikt, snap je dat de manier waarop deze boom groeit of zelfs maar staande kan blijven, sterk bepaald wordt door de wortels van deze boom. Zo werkt dat ook bij ons mensen. Wat jij van huis uit hebt meegekregen en de manier waarop je daarmee omging, zien we vaak vandaag de dag terug in jouw doen en laten en dus jouw leiderschap.

Wat is het nut om daar naar te kijken?

Sommigen betwijfelen het nut om aandacht te besteden aan het verleden. Dat is gebeurd, zand erover. Punt is wel dat iedereen het wel eens lastig vindt om met situaties om te gaan. Bijvoorbeeld om volmondig als leider op te treden, impopulaire beslissingen te nemen of het team vrij te laten in het voltooien van een taak. Dat komt doorgaans door gebeurtenissen uit het verleden, waar het bijvoorbeeld juist belangrijk was om op de onzichtbaar te blijven of nauwgezet de boel te controleren. Hoe belangrijk en logisch het toen ook was, het kan in het hier en nu jouw leiderschap ondermijnen. Dus of je daar naar wilt kijken en bewust van wil worden of niet, die patronen doen hun werk toch wel op een onbewuste manier.

Wanneer je wel aandurft om de obstakels in jouw leiderschap te onderzoeken, ga je achterhalen waar een patroon ooit is ontstaan. Door daar bewust van te worden, kun je besluiten om het patroon uit het verleden, te laten in het verleden. Om vervolgens vast te stellen wat zou helpen om in het vervolg anders te doen. Kort gezegd ga je een oud besluit heroverwegen en vervangen door een nieuw besluit. Dit kan alleen als je het oude patroon hebt “thuisgebracht”, gebracht hebt waar het thuis hoort. Probeer je in plaats daarvan het patroon te negeren, de andere kant op te kijken, dan zal het toch steeds weer zich opdringen.

Wanneer ga jij je leiderschap thuisbrengen?

Durf jij het aan om jouw leiderschap op een diepgaande manier te onderzoeken om daarmee steviger en meer ontspannen jouw rol als leider in te nemen? Lees dan eens verder over de training Leiderschap met Open Vizier. En zoals altijd, als je daarover vragen hebt, dan denken we graag met je mee.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!