Het doel of het middel?

Het behalen van een doel blijkt soms een lastige opgave. Zowel zakelijk als privé is het niet altijd eenvoudig om vast te houden aan het doel dat je jezelf gesteld had. Niet zelden heeft dat te maken met de weg die je moet afleggen om je doel te bereiken.

Is dat nou leuk?

Afgelopen zondag finishte ik zeer tevreden in de marathon van Düsseldorf. Amper een halfuur na de finish stelde iemand mij de vraag: is dat nou leuk, een marathon lopen? En eerlijk gezegd moest ik even nadenken over het antwoord. Want er zijn absoluut momenten tijdens zo’n lange race dat ik me afvraag waarom ik dit eigenlijk doe, of dat een pijntje hier of daar het bepaald geen lolletje maakt. Dus tsja, is het leuk om een marathon te lopen?

Waarom doe je het dan?

Voor mij is de marathon geen doel op zich. Eerlijk gezegd gaat het mij er meer om dat ik regelmatig een rondje hardloop. Het is voor mij een vorm van meditatie, het hoofd leegmaken en fysiek lekker moe worden. Bovendien krijg ik tijdens een rondje hardlopen vaak ideeën over een training die ik ontwikkel, een boek dat ik schrijf of ander projecten die ik omhanden heb. Maar om met enige regelmaat dat hardlopen vol te houden, heb ik een doel nodig. Een uitdagend doel, waar ik het nodige voor moet doen en waarvan ik weet dat het lastig is. Heb ik dat niet, dan komt er van dat hele hardlopen niets terecht. Ik heb namelijk niet die verslaving zoals veel andere marathonlopers. Voor mij is het belangrijk dat ik een doel heb in de vorm van een geplande marathon. Vraag me niet waarom het zo werkt, ik weet nu eenmaal dat het voor mij zo werkt en handel er dan ook naar. Je zou dus kunnen afvragen wat nu het middel is en wat het doel is. Het lijkt dat de marathon het middel is dat mij uitdaagt om mijn doel (hardlopen) te bereiken.

Doen waar je plezier in hebt.

Terug naar doelen in het algemeen. Veel doelen worden niet bereikt omdat de weg daar naar toe lastig is, obstakels kent en soms saai of wel erg lang blijkt te zijn. Daarom zijn doelen veel beter te realiseren als je plezier hebt om er aan te werken. Als je een oude Ford Mustang uit 1974 weer als een zonnetje wil laten lopen, moet je wel plezier of voldoening halen uit het sleutelen aan zo’n oude wagen. Als je als leidinggevende wilt dat je team beter functioneert, is het zaak dat je plezier of voldoening haalt uit het werken met mensen en het voeren van soms intensieve of indringende gesprekken. Als je als inkoper voor je bedrijf voordelig producten of diensten wilt inkopen, haal je hopelijk plezier uit de onderhandelingen met leveranciers.

Om die reden heeft een vriend van mij in zijn nieuwe bedrijf niet gekozen voor een vooropgezet doel. In plaats daarvan heeft hij bepaald waar hij als ondernemer de komende zeven jaar mee bezig wil zijn. Hij kijkt dus eerst naar wat hem energie en voldoening geeft en waar hij plezier in heeft. Wat dat werk uiteindelijk oplevert laat hij open en kan zich gaandeweg ontvouwen.

Welke aanpak kies jij?

Zo zie je dat er verschillende mogelijkheden zijn om in het leven te bereiken wat je wilt. Er is daarin geen goede of foute aanpak, het is vooral wat bij jou past. Heb je een doel nodig om in beweging te komen? Kom je toch wel in beweging en zie je wel waar dat toe leidt? Wat het ook is, zorg ervoor dat je met zaken bezig bent die plezier, voldoening, energie opleveren. Dat zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft om ook op lastige momenten door te gaan.

Ik wens je veel succes!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!