De stem van de minderheid

Een actuele gedachte op het vlak van leiderschap is dat je luistert naar wat de minderheid wil. In werkwijzen als Deep Democracy wordt zelfs extra aandacht besteed aan die minderheid, ook al heeft een meerderheid een keuze gemaakt.

Jazeker, meeste stemmen gelden. In principe. Er zijn ook mensen die propageren dat je een minderheidsbesluit moet durven nemen omdat besluiten anders te behoudend zouden zijn. Persoonlijk ben ik van mening dat je een heel goede reden moet hebben om tot een minderheidsbesluit te komen. Vanuit het democratisch principe zou inderdaad de meerderheid zijn zin moeten krijgen. Maar wanneer je als leider merkt dat de grotere belangen (van de organisatie, de maatschappij) meer gediend zijn bij de keuze van de minderheid, dan is het een goed idee om die keuze te volgen. En je snapt dat als je dat doet, dat je dit goed moet kunnen beargumenteren. Want in een dictatuur worden ook minderheidsbesluiten genomen!

Meeste stemmen gelden, toch?

Het idee van Deep Democracy is dan ook niet zozeer om minderheidsbesluiten aan te moedigen, maar wel om naar de minderheid te luisteren. Dat je dus niet simpelweg stemt, een meerderheidsbesluit neemt en overgaat tot de orde van de dag. De minderheid bestaat namelijk vaak uit kritische mensen die goed over de zaken hebben nagedacht. Zij hebben niet zomaar bezwaar, maar zien vaak mitsen en maren waar de rest nog niet aan had gedacht. Soms zijn het mensen die nog niet zo lang in het team zitten en nog “vers en onbevangen” denken, soms juist de oude garde die het geweten van de organisatie vormen. Hun argumenten kunnen erg waardevol zijn om het uiteindelijk te nemen besluit te verrijken.

Positief voor de samenwerking

Deze manier van besluiten nemen heeft een bijzonder positief effect op de samenwerking in teams. Zo wordt het heel normaal, zelfs gewenst om een kritische en eigen mening te hebben en te geven. Omdat het gewenst is, hoef je ook niet bang te zijn om door de rest “lastig” te worden gevonden. Het schept een ervaren veiligheid en vrijheid en dat zorgt ervoor dat besluiten juist niet behoudend hoeven zijn.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!