Africhten en Oprichten

Bij ons in de wijk woont Joep. Enkele keren per week kom ik Joep tegen als ik met mijn honden een wandeling maak. Mijn honden zijn altijd erg geïnteresseerd in Joep maar die heeft daar geen aandacht voor. Hij heeft alleen maar aandacht voor zijn baas.

Joep is een Engelse Springer Spaniël die door zijn baas goed is afgericht. Bij het wandelen is hij constant met zijn aandacht bij zijn baas, steeds met de kop iets omhoog in afwachting tot er iets van hem verwacht wordt. Enorm knap hoe deze hond is afgericht en dat komt goed van pas als hij in het weekend meegaat naar de jacht. Maar in hoeverre is Joep nog een echte hond, denk ik dan wel eens.

Veel managers richten hun medewerkers af

In veel organisaties kom je nog managers tegen die werken zoals het baasje van Joep. Ze hebben een bepaald doel voor ogen en gaan mensen inzetten om dat doel te bereiken. Dit is iets wat in de evolutie van de mens nog maar kort gedaan wordt. Vroeger was vrijwel iedereen ZZPer, tenzij je bij de overheid werkte. Later ontstonden er fabrieken waarin mensen kwamen werken om aan de lopende band een herhalend patroon te volgen. En er ontstonden kantoren waarin mensen vaak ook één klein schakeltje in het grotere proces vormden. En als je als medewerker goed jouw stukje werk doet en voldoet aan de verwachtingen, krijg je hopelijk salarisverhoging. Zoals Joep hoopt dat hij soms een koekje krijgt.

En net zoals je van Joep kunt afvragen in welke mate hij nog een echte hond is die hondengedrag vertoont vanuit instincten en behoeften die bij een hond horen, zo kun je afvragen in welke mate veel medewerkers nog trouw zijn aan hun instincten en behoeften. Of dat ze zich hebben laten africhten.

Leiders weten mensen op te richten

Alleen al het woord africhten geeft al aan wat er met de mensen gebeurt, ze worden ergens van af gericht. Ze moeten voldoen aan andermans verwachtingen en moeten daarbij soms hun eigen behoeften opzij zetten. Geen wonder dat zoveel mensen burnout raken, omdat ze langere tijd niet trouw zijn aan zichzelf.

In plaats van mensen in een keurslijf te drukken, kun je ook kijken welke kwaliteiten, talenten en passies mensen hebben en hoe die benut kunnen worden. In plaats van orders te geven en mensen te belonen als ze die orders goed opvolgen, kun je ook ruimte geven om met eigen ideeën te komen en een synergie laten ontstaan vanuit de veelkleurigheid van de mensen in je team. Zoals een mooi boeket met gemengde bloemen. Elke bloem mag zijn eigen kleur, vorm en geur behouden en draagt op geheel eigen wijze bij aan de pracht van het totale boeket.

Kinderen groeien niet op door er bovenop te zitten

Wanneer je als leider in staat bent om jouw medewerkers vanuit hun eigenheid een bijdrage te laten leveren aan het geheel, bereik je meer dan met een groep ja-knikkers. Dat vraagt lef, want je hebt de controle voor een deel los te laten en te vertrouwen dat mensen dan toch iets moois realiseren.

Voor managers die dat nog spannend vinden, omdat ze dan de boel niet in de hand hebben en daar onzeker van worden, hebben wij een mooie training Leiderschap met Open Vizier. In deze training gaan we verder dan de managementvaardigheden die je misschien allang hebt. We gaan juist in op de bron van tal van ongezonde dynamieken binnen organisaties en de wijze waarop jij die dynamieken kunt doorbreken. Door meer inzicht over jezelf, remmende of beklemmende patronen los te laten en daarmee een positieve invloed uit te oefenen op jouw team.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!