Waarom kun je online minder effectief communiceren?

Het jaar 2020 hebben we zowel in de zakenwereld als privé geleerd hoe handig het is om online met elkaar te kunnen communiceren. Hulpmiddelen als MS Teams, Zoom, Facetime en Whatsapp vervingen de meetings op de zaak en zelfs verjaardagen werden online gevierd.

Ook veel trainingsbureaus schakelden aan het begin van de corona-pandemie, al snel over op online trainen. Normale live trainingen waren door de lockdown niet meer toegestaan en om toch in bedrijf te blijven, werden trainingen omgebouwd om online te kunnen worden aangeboden. Bij Anker & Kompas kozen we ervoor om niet mee te gaan in die trend, omdat we geloven dat als het erop aankomt, een effectieve communicatie begint met een zo goed mogelijk contact. En hoewel online middelen handig zijn, het blijft een suboptimale oplossing. Zo werken wij samen met trainers die inmiddels ruime ervaring hebben met online trainen en zij zijn ook altijd trots hoe goed dat kan werken. En toch waren ook zij blij toen deze maand de deuren van onze en hun trainingsbureau weer open konden en de “normale” live trainingen weer konden plaatsvinden. Hoe kan dat toch zo verschillen?

online effectief communiceren

De voorwaarden voor effectief communiceren en trainen

Zoals gezegd, begint effectief communiceren met een zo goed mogelijk contact. En aangezien een training een intensieve vorm van communiceren is, wil je dat die effectief is. Nu leren wij onze deelnemers aan de training Effectief Communiceren, dat je boodschap uit drie onderdelen is opgebouwd: de inhoud, het stemgebruik en de non-verbale communicatie. Nou zou je denken dat je die alledrie ook tijdens een online sessie te pakken hebt en toch hoor je vrijwel iedereen zeggen dat er “iets” mist. Ook hoor je iedereen bekennen dat een online sessie veel vermoeiender is dan een live sessie, mensen die veel online vergaderen, zijn aan het eind van de dag doodop.

Blijkbaar gebeurt er iets extra wanneer mensen in elkaars nabijheid zijn. Dus echt bij elkaar zijn en niet via een glasvezel met elkaar verbonden. Je kunt daar op verschillende manieren over denken. Zo is het denkbaar dat mensen elkaars energie oppikken en elkaar zo letterlijk “aanvoelen”. Dus naast hoorbaar en zichtbaar is er dan ook iets voelbaar, zelfs zonder elkaar fysiek aan te raken. Ook heb je misschien weleens gehoord van de hormonen die mensen van elkaar ruiken. Denk bijvoorbeeld aan twee mensen die een eerste date hebben met elkaar. Op een uiterst subtiele en onbewuste manier, ruiken die elkaars feromonen en die zijn sterk van invloed op de beroemde “klik”. Naast er leuk uitzien en leuk klinken is blijkbaar lekker ruiken van wezenlijk belang. Bovenstaande twee factoren, wat je van elkaar voelt en ruikt, is iets wat dieren veel meer beseffen dan wij mensen. Zo kan ik echt niet zien waarom mijn hond tegen andere honden begint te grommen of juist met ze wil spelen.

Of gaat het toch om het oogcontact?

Behalve de factoren die ik net noem, is er nog iets dat je misschien al sneller herkent als het grote verschil tussen online en live contact. Effectief communiceren lukt live beter omdat je dan echt oogcontact hebt. Misschien denk je nu: maar op het scherm kan ik ook de ogen van de ander zien en de ander kan die van mij zien. Dat klopt, maar die ogen maken geen contact! Jullie kijken namelijk wel NAAR elkaars ogen, maar niet IN elkaars ogen. Want als jij de ogen van de ander ziet op het scherm, kijk je niet in de webcam. En omgekeerd net zo. In feite zou je pas echt oogcontact met elkaar maken als je allebei in de webcam kijkt, maar dan zie je elkaars ogen weer niet. Kortom, oogcontact zoals we dat in een normale live ontmoeting maken, kan simpelweg niet via online tools.

Blijf elkaar opzoeken, zodra het weer kan!

Juist omdat je echt oogcontact alleen live kunt ervaren, naast de andere factoren die bij effectief communiceren een rol spelen, verwachten wij dat organisaties niet 100% zal blijven thuiswerken. Nu al hoor je geluiden van organisaties die de medewerkers zoveel mogelijk thuis laten werken en alleen naar de zaak laten komen voor belangrijke vergaderingen. Het live contact is nu eenmaal zoveel effectiever!

Daarom ook dat wij blij zijn dat we weer live kunnen en mogen trainen. En onze deelnemers beamen het met opmerkingen “als het online was geweest, had ik me niet ingeschreven”. Dus mocht je toe zijn aan een inspirerende, leerzame en leuke live-training, kijk dan eens rond op deze site voor ons actuele aanbod.

Data kon niet geladen worden
WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!