Hoe kun je verlegenheid overwinnen?

Veel mensen kampen met verlegenheid en willen daar iets aan doen. Omdat ze merken dat andere mensen, die niet zo verlegen zijn, veel meer bereiken. Of omdat ze in een groep vaak de stilste van allemaal zijn en zich daar ongemakkelijk bij voelen. Soms ook worden ze door anderen erop gewezen: bijvoorbeeld een leidinggevende die een medewerker erop wijst dat hij of zij tijdens een vergadering nooit iets inbrengt. Het wordt vaak van je verwacht dat ook jij je zegje doet, anders vindt men je saai of krijg je de feedback dat je weinig toegevoegde waarde hebt voor het team.

Laat je zien en horen!

Om allerlei redenen is het goed om jezelf te laten zien en horen. Want ook al spreek je het niet altijd uit, je hebt vast wel een mening over een besluit dat genomen moet worden. En ook al loop je er niet mee te koop, je hebt ook een passie of een verlangen dat je hoopt te verwezenlijken. Misschien niet zo vastomlijnd, maar ergens wil jij ook bepaalde zaken realiseren of ervaren. Dus het is er wel, maar je laat het niet merken.

Het gevolg is dat niemand rekening houdt met jouw mening of jouw belangen. Niet lullig bedoeld, maar hoe kunnen ze daar rekening mee houden als jij het niet laat weten? Veel mensen aarzelen om zichzelf te laten zien en worden zo bijna letterlijk onzichtbaar.

Door je uit te spreken, door je te laten zien en te delen wat jij belangrijk vindt of gewoon leuk vindt om te delen, krijg je kleur. Ik bedoel dan niet de blozende wangen die veel verlegen mensen wel herkennen, nee ik bedoel dat je daarmee mooier, zichtbaarder, herkenbaarder wordt. Je onderscheidt je van de massa, mensen weten wat ze aan je hebben, waar je voor staat, wat voor jou belangrijk of waardevol is, waar ze jou voor moeten hebben.

Ja maar daar ben ik te verlegen voor!

Makkelijker gezegd dan gedaan, zul je misschien denken. En voor een deel is dat ook waar. Als jij verlegen bent en ik geef je de tip om “gewoon” elke dat met drie onbekenden een gesprek aan te knopen, vanuit de gedachte dat je dan misschien het makkelijker gaat vinden, dan kon dat nog wel eens tegenvallen. Iedereen snapt hoe dat je dat zou kunnen doen: stap op iemand af, kijk hem of haar aan en zeg iets. Maar iets in jou houdt je tegen om dat werkelijk te doen.

Een goede assertiviteitstraining doet wonderen

Helaas blijven veel assertiviteitstrainingen op het niveau van dergelijke tips en allerhande gesprekstechniekjes. Ook al zijn sommigen daarmee geholpen, vaak blijft die aarzeling, die drempel die je jezelf van binnen opwerpt, onveranderd. Vandaar ook dat wij al veel mensen blij hebben gemaakt met onze training Persoonlijke Kracht via NLP. Dat is een assertiviteitstraining die een stuk dieper gaat dan de meeste trainingen. We gaan bijvoorbeeld onderzoeken hoe jij in jouw sociale relaties staat en wat je daar aan kunt verbeteren, welke gedachtenpatronen jou helpen of juist in de weg zitten en wat jouw drijfveren zijn. Oftewel, je gaat uitgebreid naar jezelf kijken en hoe jij meer uit jouw leven kunt halen! In een niet al te grote groep mensen die dat ook willen. Meer informatie vind je op de pagina over Persoonlijke Kracht via NLP.

 

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!