Van vergezocht naar vergezicht

Vorige week werden veel mensen verrast omdat hun vertrouwde beeld over de wereld om ons heen werd opgeschud. Waren we nog amper gewend aan het idee dat Pluto geen echte planeet is, blijkt er toch nog een andere grote planeet in ons zonnestelsel te draaien. Mijn eerste gedachte was: hoe is het mogelijk dat in al die eeuwen astrologie deze planeet nog nooit is opgemerkt?

Waar je niet kijkt, ga je niks vinden.

Zoals in mijn vorige blog over zoeken in het donker, geldt ook hier dat we kennelijk nog niet overal hadden gekeken naar planeten. Deze nieuweling blijkt namelijk ook wel een flink eind verder van de zon te staan dan Neptunus, tot voor kort de verst verwijderde planeet. Zo ver, dat een baan om de zon voor deze Planet Nine liefst 15000 jaar zou duren. De kwalificatie vergezocht is dus wel van toepassing.

Verder kijken dan je neus lang is.

Als ik vroeger thuis iets niet kon vinden (terwijl het meestal ergens lag dat ik erover kon struikelen) kreeg ik nog weleens het ‘advies’ om verder te kijken dan mijn neus lang is. Nog steeds merk ik ook in mijn werk als trainer en begeleider, dat de dingen die je zoekt soms op heel onverwachte plekken te vinden zijn. Zoals een nieuwe planeet gevonden wordt op een afstand waar we helemaal geen planeet meer vermoedden, zo ligt de oplossing voor een probleem vaak ook voor het oprapen. Als we het maar kunnen (of willen) zien!

Communicatie als ontdekkingsreis.

In de communicatietrainingen van Anker & Kompas hebben we het ook over allerlei patronen die bijdragen aan nieuwe ontdekkingen en inzichten. Zoals wanneer je iemand feedback geeft en laat inzien hoe zijn of haar gedrag op jou overkomt. Dat is een manier om iemands blinde vlek te verkleinen en inzicht te geven op het effect van zijn/haar handelen. Ook het aanpakken van conflicten, door velen als heel eng bestempeld, is een manier om nieuwe inzichten te krijgen. Door goed te luisteren naar degene met wie je in conflict bent, ga je hopelijk begrijpen hoe mensen verschillend over dingen kunnen denken en gestuurd worden door verschillende belangen en doelen.

Luisteren is gevaarlijk, voor je het weet word je overtuigd

Pas als je die ontdekkingsreis aangaat en bereid bent verder te kijken dan je tot nu toe deed, open te staan voor nieuwe en misschien onverwachte inzichten, ontstaat er een mogelijkheid tot groei. Je ziet meer mogelijkheden. Niet omdat er nieuwe mogelijkheden bij kwamen, want die waren er altijd al. Maar omdat wat jij eerst beschouwde als vergezocht nu leidt tot een prachtig nieuw vergezicht.

Blijf je verwonderen!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!