Tijdens onze communicatietrainingen zoals Effectief Communiceren in gesprek zijn over hoe je met bepaalde situaties omgaat, komt regelmatig de opmerking “maar dat is toch logisch!”. En inderdaad lijken sommige manieren van doen zo logisch, dat je er nauwelijks bij stilstaat.
Mensen volgen namelijk tal van ongeschreven regels. Op elke plek kom je ze wel tegen. Zo is het een ongeschreven regel dat je in een restaurant een fooi geeft als je tevreden bent over de service. Als je in de trein in een coupé stapt waar maar één persoon zit, dan is een ongeschreven regel dat je niet naast of pal tegenover die persoon gaat zitten maar op een ander bankje. Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, is het een ongeschreven regel dat je niet meteen naar diens diepste zieleroerselen vraagt. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Handige regels.
Dit soort regels staan weliswaar nergens beschreven maar toch weet iedereen dat het logisch is als je ze volgt. Of omgekeerd vreemd als je ze niet volgt. Het zijn regels die je gedurende je opvoeding of later in het leven hebt geleerd, soms omdat ze je verteld zijn, soms omdat je het hebt afgekeken van iemand anders. Sommige regels zou je de etiquette kunnen noemen, andere de mores van de groep. Ze vertellen je hoe je je in uiteenlopende gelegenheden hebt te gedragen. En dat is handig want wanneer je dat doet, word je geaccepteerd door anderen.
Hinderlijke regels zijn er ook
Iedereen heeft ook wel ongeschreven regels aangeleerd die helemaal niet handig zijn maar juist uitermate hinderlijk. Denk bijvoorbeeld aan de regel dat je altijd maximaal moet presteren. Velen hebben zoiets geleerd doordat ze uit een gezin komen waar hoge normen golden. Destijds was het slim om die regel te volgen, want anders zwaaide er wat. Maar die regel blijven volgen in je latere leven is vaak heel niet handig. Het voorbeeld kan leiden tot perfectionisme en de neiging om nooit tevreden te zijn of te genieten.
Er zijn tal van dit soort regels die je in de weg kunnen staan op voluit en in vrijheid te leven. We noemen dit ook wel beperkende overtuigingen omdat het overtuigingen zijn, die je beperken in je keuzes.
De regels bijstellen.
Wanneer je merkt dat een eerder aangeleerde regel je niet meer dient maar juist hindert, dan is het tijd om de regels bij te stellen. In onze assertiviteitstraining Persoonlijke Kracht via NLP werken we uitgebreid aan het bijstellen van beperkende overtuigingen. We gebruiken technieken om er versterkende overtuigingen voor in de plaats te zetten. Zodat jij meer vanuit vrijheid gaat leven. Niet omdat het moet, maar wel omdat het kan! Wanneer jij daar ook aan toe bent, dan ben je van harte welkom in een van de groepen die regelmatig starten.