Ongetwijfeld herken je de ervaring dat je met de ene persoon makkelijker een klik hebt dan met een ander. Met de een heb je binnen de kortste keren een heel prettig contact, met anderen lijkt dat er nooit van te komen. En toch kan het belangrijk zijn om ook met die mensen een klik te laten ontstaan. Maar hoe doe je dat?
Alsof we elkaar al jaren kennen…
Afgelopen weekend was ik op Vlieland met een groep van 60 hardlopers van mijn atletiekclub. Er was slechts een handjevol atleten die ik kende van mijn eigen trainingsgroep, sommige anderen had ik wel eens gezien maar de meesten waren nog nooit mijn pad gekruist. Het was logisch dat ik met mijn trainingsmaatjes al snel weer aan de babbel was: hoe is het met je blessure, wat is jouw volgende wedstrijd en soms wat privé-aangelegenheden. Maar het viel me op dat ik ook met mannen en vrouwen die ik nog niet kende, al heel snel een klik had. Dat zou je misschien verrassen, maar toch is het ook wel logisch. We delen namelijk een passie in het hardlopen en kunnen ons gemakkelijk inleven in het verhaal van de ander. Je zou kunnen zeggen dat op een diepere laag al een klik bestond, nog voor we elkaar ontmoetten.
Soms kost het wat meer moeite
Nu kom je natuurlijk niet overal en altijd gelijkgestemden tegen zoals ik tijdens het weekend op Vlieland. En ook al is die klik er niet vanzelf, toch kan het van belang zijn dat je met iemand een klik krijgt. Omdat je met iemand moet samenwerken, omdat je hem of haar ergens van wilt overtuigen of een akkefietje hebt uit te praten. Dan wil je wel dat je naar elkaar kunt luisteren en aandacht voor elkaar hebt en dat gebeurt pas als je een klik hebt.
Hoe “organiseer” je die klik?
Een beproefde manier om met iemand een klik te krijgen is om te letten op zijn of haar manier van communiceren. Dan bedoel ik niet alleen de dingen die verteld worden, maar vooral ook de manier waarop het verteld wordt. Dus op het stemgebruik (volume, snelheid, toon en dergelijke) en de non-verbale signalen zoals houding en handgebaren. Vervolgens kun je gaan experimenteren met het vertonen van soortgelijk gedrag. Misschien niet helemaal jouw normale manier van communiceren, dus het zal even wennen zijn. Maar het effect zal verrassend zijn.
Waarom werkt het?
Het idee hierachter is dat degene met wie je in gesprek bent, zich in jou herkent. Er ontstaat een soort verbinding vanuit het gevoel dat jullie uit hetzelfde hout gesneden zijn. Dat vertrouwde gevoel is goed voor de onderlinge verstandhouding en de bereidheid naar elkaar te luisteren.
Overdrijf het niet, het moet nog wel bij jou passen, en laat je verrassen met het resultaat. Wil je hiermee en met andere communicatieve vaardigheden aan de slag, kijk dan eens naar onze training Effectief Communiceren. In drie dagen tijd breng jij je communicatie naar een hoger niveau!