Hoe ontvankelijk sta jij in het leven?

ontvankelijk Onlangs had ik een ontmoeting met een man die ik al een poosje niet gezien had. Na de gebruikelijke “hoe is het ermee?” uitwisseling, vertelde hij over een conflict waar hij in zijn werk al een poosje mee zat. De gemoederen waren dermate hoog opgelopen dat ze uiteindelijk een mediator hadden ingeschakeld om verder te komen. In de begeleiding door deze mediator werd hem eens de vraag gesteld of hij wel ontvankelijk was voor degene met wie hij een conflict had. Die vraag betekende veel in het oplossen van het conflict.

Ontvankelijk gaat over oordeelloos ontvangen

Je hebt ongetwijfeld ook wel eens een meningsverschil met iemand op je werk, in je privéleven of zelfs je relatie. En zeer waarschijnlijk herken je het ook wel dat je dan van de ander iets gaat vinden. Je hebt een oordeel over de ander en bij een meningsverschil is dat doorgaans geen positief of helpend oordeel. Dat oordeel zorgt ervoor dat je minder ontvankelijk wordt voor de ander of wat hij of zij wil zeggen. Elk woord en elk gedrag weeg je direct in termen van goed en fout. En omdat je hecht aan je eigen mening, kom je meestal uit bij fout en verder verwijderd van een oplossing.

Als je ontvankelijk bent, hoef je niet perse te winnen

Stel je nou eens voor wat het zou opleveren als je werkelijk ontvankelijk kunt zijn voor de ander. Dat je je oordeel even op pauze zet en onbevooroordeeld kunt luisteren en kijken. En stel je nou ook eens voor dat de ander dat ook doet. Kun je je voorstellen hoeveel ruimte dat geeft en hoeveel beter je in gesprek komt over datgene waar jullie van mening verschillen? Door ontvankelijk te zijn voor elkaar, kom je uit de strijd die uit is op winnen en verliezen. Beiden krijgen evenveel ruimte en waardering en vanuit die zuivere confrontatie kan een oplossing komen waar geen van beiden al aan gedacht had.

Aan de slag met conflicten

In onze training Effectief Communiceren gaan we ook altijd aan de slag met conflicten en hoe je daar goed mee kunt omgaan. Het écht open staan voor elkaar en écht luisteren om de ander te horen is een belangrijke basis daarin. Want je kunt over nog zoveel communicatieve vaardigheden beschikken, zonder ontvankelijkheid zul je veel van die vaardigheden onvoldoende kunnen benutten. Dus als je op die manier wilt leren communiceren en je samenwerking wilt verbeteren, kijk dan eens naar onze training Effectief Communiceren.

En zoals altijd, als je daarover vragen hebt of bijvoorbeeld wilt sparren hoe dit in jouw team van waarde kan zijn, neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!