De intentie zegt 90%

Toen ik nog niet zo lang op drumles zat, ergens in 2010, was ik apetrots dat ik de eerste ritmes uit het lesboek aardig kon meespelen. Bij sommige ritmes lukte het me ook al om er een redelijk tempo in te gooien,  dus dat ging lekker. En toen, op die bewuste donderdagavond, zei mijn drumleraar: en nu mag je er nog wat meer intentie in leggen. De intentie…ik wist meteen wat hij bedoelde!

Want mijn drumwerk op dat moment was technisch aardig aan het lukken, ik sloeg op de juiste momenten op de hi-hat, basedrum, snaredrum en toms. Maar ergens was het nog geen muziek, er zat nog geen vibe in, geen groove, oftewel: de intentie ontbrak nog.

De link met onze communicatietrainingen.

Ik begreep zo goed wat mijn drumleraar bedoelde omdat het precies is waar ik in een communicatietraining vaak aan herinner. Wanneer we in onze communicatietraining Effectief Communiceren bijvoorbeeld leren hoe je op respectvolle wijze feedback kunt geven, dan gaan we daar ook mee oefenen. Dan gaan sommigen exact de gespreksstructuur volgen en doen dat keurig volgens het boekje, maar je kunt je afvragen hoe die feedback over zou komen. Want hoewel technisch correct, er zit geen groove, geen vibe, geen intentie in. Dus laat ik daar ook nog aandacht aan schenken, zodat men zich echt inleeft in de situatie. En dan hoor je (in de stem) en zie je (non-verbaal) ineens het hele verhaal. Dan pas merkt de ontvanger hoe belangrijk je feedback is en hoe je het bedoelt. Hopelijk niet om de ander af te branden, maar om hem of haar te helpen richting meer effectief gedrag.

Als we tijdens een communicatietraining ook met conflicten aan de slag gaan, gaat bijna iedereen ineens heel levensecht aan de slag. Mensen worden fel, willen winnen, maar ja….is dat de intentie die je moet hebben bij het hanteren van conflicten? Ik denk het niet, bij conflicten moet je ook bereid zijn om open en nieuwsgierig naar andere visies te luisteren en desnoods je eigen mening bij te stellen. Wanneer je die bereidheid hebt, is je intentie écht om het conflict op te lossen. Wanneer je intentie is om het conflict te winnen en dat voor de ander ook zo is, dan is de oplossing nog lang niet in zicht.

Data kon niet geladen worden
WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!