Daarom is nonverbale communicatie belangrijk

De meeste mensen weten inmiddels wel dat je nonverbale communicatie een belangrijk deel van je boodschap overbrengt. Nonverbale communicatie, wat je dus met je houding, mimiek en bewegingen uitstraalt, schijnt zelfs belangrijker te zijn dan je inhoudelijke verhaal en stemgebruik samen. Er zijn ook sceptici (voor hen zie je onderaan een grappig Youtube filmpje), maar ik leg je graag uit waarom ik het wel geloof.

Terug naar de puppy!

In mijn vorige blog had ik het al over Ozzy, onze puppy. Met hem ben ik van alles aan het trainen, zoals zit, af, blijf en allerlei andere commando’s die onze interactie vergemakkelijken. De manier waarop ik die commando’s geef zijn erg belangrijk. Mijn houding zorgt ervoor dat ik voor Ozzy het hoofd van zijn roedel ben. Als ik nu bij hem op de grond ga liggen en ferm het commando “zit” geef, snapt hij daar helemaal niets van. Of als ik een frisbee gooi en nawijs en erbij roep “blijf” dan gaat Ozzy toch fanatiek de frisbee achterna. In het dagelijks “mensenleven” gebeurt natuurlijk iets soortgelijks. Als je met een glimlach op je gezicht en onderuit gezakt tegen je collega zegt dat je geen tijd hebt om hem te helpen, zal hij waarschijnlijk niet erg overtuigd zijn dat je het te druk hebt, toch?

Congruent communiceren

Wat hier aan de hand is, is dat je nonverbale communicatie iets anders laat zien dan wat je zegt. Je boodschap komt het beste over op het moment dat verbale (inhoud en stemgebruik) en nonverbale communicatie hetzelfde verhaal vertellen. Ze zijn dan congruent, passen bij elkaar. Wanneer dat niet zo is, zal je gesprekspartner de meeste waarde hechten aan je nonverbale communicatie. Daarom dat Ozzy mijn frisbee haalt terwijl ik “blijf” zeg en dat je collega het gevoel krijgt dat je te belabberd bent om anderen te helpen.

Pokerface opzetten?

Ik hoor wel eens dat mensen willen leren een pokerface op te zetten. Als ik vraag waarom, is het antwoord dat ze minder willen laten zien wat ze ergens werkelijk van vinden. Dat vind ik zoiets boeiends….waarom zou je dat willen? Waarom wil je niet laten merken dat je blij, verdrietig, boos, enthousiast bent? In een open en eerlijke samenwerking mag dat er namelijk allemaal zijn. Zodra je op je woorden moet letten, of eigenlijk dus ook op je mimiek en houding moet letten, dan is dat een signaal dat er iets grondig mis is in die samenwerking.

Het filmpje

Zoals beloofd, hier het filmpje waarin dit alles in twijfel wordt getrokken. Kijk zelf en misschien nog beter, ga het zelf in de praktijk ervaren!

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/7dboA8cag1M” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Data kon niet geladen worden
WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!