Een communicatiecursus online volgen?

Overweeg je een communicatiecursus online te volgen? In de coronapandemie zijn veel trainingsbureaus al hun aanbod ineens online gaan aanbieden. Maar is dat wel een goed idee?

Waarom zou je een communicatiecursus online volgen?

Om te beginnen is het misschien wel een stuk makkelijker om vanuit huis een communicatiecursus te volgen. Je doet je laptop aan en met een paar klikken ben je in de cursus. Geen reistijd en misschien hang je wel relaxt onderuit op de bank. Heerlijk toch?

communicatiecursus online

Tijdens de pandemie mochten veel mensen ook geen live training volgen, omdat de werkgever wou voorkomen dat medewerkers besmet zouden raken met het corona-virus. Dus dat zou nog een reden zijn om een cursus online te volgen.

Toch hebben wij bewust gekozen om niet online te gaan werken.

Wat is er tegen een online communicatiecursus?

Zoals je misschien wel weet, bestaat communicatie uit zowel verbale communicatie (wat je zegt) en nonverbale communicatie (stemgebruik en lichaamstaal). Wanneer je een communicatiecursus online volgt, zie je de trainer en de andere cursisten via kleine schermpjes naast elkaar op jouw beeldscherm. Dus een beetje krijg je de nonverbale communicatie wel mee, maar toch mis je een heleboel. Vaak zie je alleen het gezicht en een stukje bovenlichaam, soms met slecht licht of een afleidende achtergrond. Je mist een heel stuk nonverbale communicatie. Ook kun je elkaar niet echt in de ogen kijken, want niemand kijkt continue naar de webcam, toch? En als je dat wel deed, kon je de reactie van anderen niet zien. Kortom, het beeldscherm beperkt de informatie die je van elkaar ziet.

Daarnaast is het juist goed om voor een communicatiecursus naar een andere locatie te gaan. Wanneer je thuis een communicatiecursus online volgt, heb je veel prikkels die je afleiden. Andere mensen in huis die je wat vragen, een hond die aandacht wil, misschien is het verleidelijk om ondertussen op je telefoon berichtjes te sturen. Door de cursus op een andere plek te volgen, kun je je veel beter focussen en leer je dus veel meer.

live communicatiecursus

Wat wij ook horen van mensen die wel online cursussen hebben gevolgd, is dat het veel vermoeiender is, dat ze na een paar uurtjes al bekaf waren. Ook vonden ze dat het vrijwel onmogelijk is om een hele dag naar het beeldscherm te turen en je daarbij te concentreren.

Kortom, genoeg redenen om jouw communicatiecursus niet online maar live te volgen. En zeg nou zelf: het is toch veel gezelliger om in de pauzes samen van een kopje koffie of lunch te genieten en elkaar een beetje beter te leren kennen?

Waar ga jij jouw communicatiecursus volgen?

Onze training Effectief Communiceren verzorgen we al meer dan 15 jaar in het midden van het land. Op onze locatie in Bilthoven, vlakbij Utrecht, hebben we alles in huis om een waardevolle training te bieden. Bovendien is het goed bereikbaar met zowel auto als openbaar vervoer.

Wil je weten wanneer deze training weer op de kalender staat? Of wil je meer weten over de inhoud en opzet van de training? Lees dan verder via onderstaande knop. En heb je dan nog vragen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag een goede keuze te maken!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!