Assertiviteit: Assertief, Assertiever, Assertiefst?

Wat betekent assertiviteit voor jou?

assertiviteitstraining utrecht Over assertiviteit is veel te doen. Medewerkers die gewoon goed werk leveren, kunnen soms zomaar te horen krijgen dat ze niet assertief genoeg zijn. En als ze van zo’n opmerking met hun mond vol tanden staan, lijkt het alleen maar bevestigd. Maar dat is natuurlijk onzin. Het simpele feit dat je meewerkt en weinig tegengas geeft, is nog geen teken van te weinig assertiviteit! Dus het is goed om je af te vragen wat assertiviteit voor jóu betekent en of je daarin eventueel wilt groeien.

Want misschien herken je wel van jezelf dat je soms onzeker voelt om voor jezelf op te komen. Je hebt ongetwijfeld van die momenten dat je sterker in je schoenen wilt staan, ook in het contact met lastige personen. Dus hoe assertief ben je daarin of wil je die assertiviteit nog ontwikkelen?

Assertiviteit is geen competitie!

Bij sommigen leeft nog altijd de gedachte dat “als ik maar vaak genoeg weerstand bied, als ik maar genoeg van me afbijt, dan win ik uiteindelijk”. Hoe aannemelijk dat misschien lijkt, erg sympathiek is het niet. En omdat het niet sympathiek is, is het ook niet assertief maar eerder agressief. Assertiviteit is namelijk geen krachtmeting!

Was is dan assertief?

Je bent assertief als je weet op te komen voor jezelf, terwijl je respectvol blijft omgaan met anderen. Wanneer je het dus bijvoorbeeld niet eens bent met een beslissing of aanpak, dan spreek je dat op zekere maar volwassen toon uit. Dus niet klagend als een opstandig kind, maar ook niet betweterig. Je erkent als het ware dat er meerdere visies bestaan en  je laat merken dat die van jou ook de moeite waard is.

Is dat alles?

Nou, wat mij betreft niet! Assertiviteit gaat verder dan je mening durven uitspreken. Het heeft ook te maken met lekker in je vel zitten en je sterk en zelfverzekerd voelen. En ook het lef hebben om te erkennen dat je iets niet weet of dat je iets ook wel een beetje spannend vind. Dat betekent niet altijd dat je dat aan een ander moet vertellen. Assertiviteit begint er al mee dat je het van jezelf OK vindt als je niet alles weet, kunt of durft. Zodra je daar niet meer tegen hoeft strijden, sta je veel steviger in de uitdagingen waar je omgeving je voor stelt.

Hoe kun je assertiviteit vergroten?

Wanneer je bovenstaande herkent en de behoefte voelt om assertiever te worden, dan is onze training Persoonlijke Kracht via NLP waarschijnlijk precies wat je zoekt! In deze assertiviteitstraining ga je jezelf beter leren kennen om zo succesvoller en effectiever om te gaan met uiteenlopende situaties. Want om jezelf volledig te uiten is meer nodig dan alleen het verbeteren van je communicatie via bijvoorbeeld een communicatietraining. Je moet eerst jezelf volledig accepteren en om dat te kunnen moet je jezelf eerst beter leren kennen. Dus wat motiveert jou, waar ben jij van overtuigd, welke doelen wil jij bereiken en wat staat er nu nog in de weg? Om vervolgens, met dat inzicht, ook een belangrijke stap te zetten in het vergroten van jouw assertiviteit en persoonlijke kracht.

Ben jij klaar voor die belangrijke stap?

Lees dan verder waar de training Persoonlijke Kracht via NLP over gaat en hoe die is opgezet. We verzorgen deze meerdere keren per jaar als open training en we bieden voor teams zelfs de mogelijkheid om deze in-company te doen. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je die altijd stellen via de contact-pagina.

 

Data kon niet geladen worden
WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!