Agressie komt voort uit boosheid komt voort uit liefde

Ja lees die kopregel nog maar eens. Misschien doet die zin jouw wenkbrauwen fronsen, maar het is toch echt zo. Toen ik het voor de eerste keer hoorde, tijdens een masterclass van één van mijn inspiratoren Neale Donald Walsh, moest ik ook nog even kauwen op die stelling. Maar uiteindelijk begreep ik hem. Iedereen is wel eens boos of krijgt wel eens boosheid van een ander over zich heen. Voelt bepaald niet prettig, dus hoe kan dat een uiting van liefde zijn, een liefde die doorgaans wel als prettig wordt ervaren? Laat ik je meenemen langs enkele voorbeelden.

Boosheid op het wereldtoneel

Op het moment dat ik dit artikel schrijf, hangt er spanning in de lucht tussen Amerika en Noord-Korea. De Noord-Koreaanse machthebbers beweren over rakettechnologie te beschikken waarmee ze een nucleaire lading op Amerikaans grondgebied kunnen laten neerkomen. Men had al een eilandje op het oog. Aan de andere kant dreigen de Amerikanen een vernietigende klap uit te delen als de Koreanen hun beweringen gaan bewijzen. Hoe is dit een uiting van liefde?

Welnu, in dit geval is het geen liefde over en weer. De Amerikanen zijn gesteld op hun veiligheid, daar gaat hun liefde naartoe. Ze zijn boos op de Noord-Koreanen die nucleaire technologie ontwikkelen omdat die hun veiligheid bedreigt. Die boosheid uiten ze in dreigementen en als daar geen gehoor aan wordt gegeven, leidt dat tot agressie in de vorm van sancties of zelfs wapengekletter. De Noord-Koreanen op hun beurt zijn gesteld op hun autonomie en communistische filosofie. Ze zijn boos op de Amerikanen die zich daar tegenaan bemoeien en willen beïnvloeden. Die boosheid uiten ze door wapens te ontwikkelen om die bemoeials buiten de deur te houden. En als daar niet naar geluisterd wordt….we willen niet weten welke agressie dan tot uiting komt.

Gedoe op het werk

Ook op het werk komt agressie voor, meestal niet in de vorm van slaan en schoppen, maar wel in de vorm van bijvoorbeeld sabotage, buitensluiten of roddels. Stel je bijvoorbeeld voor dat iemand bij zijn of haar leidinggevende een goede indruk wil wekken. Dat kan ontstaan omdat hij/zij de leidinggevende erg graag mag of omdat het hopelijk de kans op promotie vergroot. Daar zit dus de liefde die men zoekt. Als de gehoopte waardering uitblijft, kan dat tot boosheid leiden, uit frustratie dat het niet is gelukt. Vanuit die boosheid volgt mogelijk pogingen om alsnog het doel te bereiken, maar als dat niet beantwoord wordt, gaat de medewerker agressief worden. Door kwaad te spreken over de leidinggevende, door verzoeken die hij/zij doet met de laagste prioriteit af te handelen of door er met de pet naar te gooien.

Kort samengevat…

Als een liefde niet gehoord en beantwoord wordt, ontstaat boosheid.

Als boosheid niet gehoord wordt of er niet mag zijn, ontstaat agressie.

Hoe kun je agressie voorkomen?

Het sleutelwoord is: luisteren. Je kunt je hopelijk voorstellen dat als iemand boos op je is geworden, dat het niet helpt om jouw eigen gelijk te willen halen. Wat je dan namelijk tussen de regels door zegt, is “je bent misschien wel boos, maar ik weet het beter”. Stel dat iemand dat tegen jou zegt, schik je dan in of is het olie op het vuur?

Wat wel helpt is om te luisteren naar wat die ander zo boos maakt. Dus stel vooral vragen zoals “ik merk dat je boos bent, waar komt dat door?” of “wat maakt dat je zo boos doet?”. Door je  op een oprechte manier (dus niet als kunstje) zo op te stellen, krijgt de ander gelegenheid om zich te uiten, je zegt tussen de regels door “ik ben benieuwd hoe jij erin staat”. Door je te beseffen dat de boosheid voortkomt uit een liefde, zul je uiteindelijk horen waar iemand belang aan hecht en hoe hij/zij dat in gevaar ziet komen. Zo voelt iemand zich gehoord en ervaart hij dat zijn/haar mening er toe doet. Pas als dat ervaren wordt, de strijd om die aandacht niet meer nodig is, kan hij/zij zich ook openstellen voor jou. En als je over en weer van elkaar weet welk verlangen er achter die boosheid schuilgaat, wie weet hoeveel je dan nog voor elkaar kunt betekenen?!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!