Afscheid nemen is belangrijk

Gisteren heb ik me weer beseft hoe belangrijk het is om afscheid te nemen nadat je met iemand kortere of langere tijd in contact bent geweest. Het was de laatste dag dat ik een training verzorgde bij Antropia, het congrescentrum waar we de afgelopen zes jaar kind aan huis waren en honderden trainingsdagen hebben beleefd. Omdat Anker & Kompas vanaf 1 april over een eigen trainingslocatie beschikt, ervaren we het een beetje als “uit huis gaan”. Tijdens de theepauze in de middag hebben we aandacht besteed aan dit vertrek. Zonder al te veel ceremonie, maar wel met aandacht en met een kleinigheid over en weer als dank.

Waarom is afscheid nemen zo belangrijk?

Wanneer mensen afscheid van elkaar nemen, of dat nu zakelijk of privé is, dan ronden ze daarmee een contact af. Wanneer dat niet of onvoldoende gebeurt, heeft dat invloed op de relatie. Zo las ik onlangs op IENS een recensie over een restaurant waar na het betalen van de rekening de gasten zelf naar de uitgang gingen en niemand van het personeel de moeite nam om afscheid van ze te nemen en te bedanken voor het bezoek. De recensent schreef dat het een onprettig gevoel had achter gelaten en daarmee vond hij het ook lastig voor te stellen dat hij ooit weer naar dat restaurant zou gaan.

Afscheid neem je met aandacht.

Misschien kun je het gevoel van de restaurant-bezoeker wel voorstellen, ergens is het niet af, blijft er iets wat niet rond is. Zo klopte het voor mij ook helemaal dat de directeur van Antropia, samen met iemand van de bediening en mijn contactpersoon voor de boekingen even tijd namen om over en weer afscheid te nemen. Dat deden we met aandacht en het had ook raar geweest als we zoals alle andere dagen elkaar slechts begroet hadden met een simpel “fijne dag nog en we zien mekaar nog wel eens”. Of erger nog, dat er helemaal geen afronding was geweest.

De aandacht die je besteedt aan het afscheid, is natuurlijk afhankelijk van het soort contact dat je hebt gehad. Die enkele keren dat ik elders training verzorgde, beperkte zich dat wel tot een korte groet en het laten weten dat de verzorging prima was geweest (of welke feedback ik daarover had). Dus niet uitgebreid, geen cadeaus maar wel even dat groeten. Zonder dat groeten is het niet af, net zoals je aan het einde van een telefoongesprek ook niet zomaar de verbinding verbreekt, maar ook eerst afrond met een groet. Want ook dan zou je het gevoel kunnen hebben dat het gesprek niet af was en dus kunnen besluiten om nogmaals te bellen of er nog meer te bespreken was.

Wanneer het afscheid goed is geweest, is het gemakkelijker om weer terug te keren.

Tot zover even een kort moment van aandacht over het nemen van afscheid. Ik wens je nog een fijne dag!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!