Zou je het willen willen?

spontaniteit Deze wat bijzondere vraag heb ik onlangs letterlijk gesteld. Nee, het is geen vergissing, het woord willen staat er werkelijk tweemaal. Ik zal je uitleggen waarom.

Dansen

Deze week had ik een jonge vrouw in coaching en ze was zich in onze vorige sessie geschrokken over de moeite die ze had om een vraag “wat zou je kiezen?” te beantwoorden. Het had haar bewust gemaakt van haar moeite om haar hart te volgen en werkelijk te kiezen wat ze verlangt. En dat zat haar niet lekker. Nadat ze dit had benoemd, vroeg ik haar “Dans je weleens?”. Haar antwoord luidde volmondig “O nee!” waarna ze toelichtte dat ze een hekel had aan grote groepen en een boel lawaai. Maar toen ik vervolgens vroeg “En als in een kleiner gezelschap iemand gaat dansen, volg je dat voorbeeld dan?” antwoordde ze “Nee, ook dan niet”. Ze wist dit te koppelen aan haar aangeleerde Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg.

Onderdrukt verlangen

In de manier waarop deze vrouw vertelde, bespeurde ik ook een soort verdriet of gemis. Zo kwam ik vervolgens op de wonderlijke vraag “Dus je wilt niet dansen. Maar zou je het willen willen?”. En geloof het of niet, wederom volmondig antwoordde ze ditmaal “Ja, dat zou ik zeker willen. Het lijkt me heerlijk om die vrijheid te ervaren en ongedwongen en spontaan te dansen”.

Een intern conflict voorkomt verandering

Dansen staat zo mooi symbool voor veel facetten van het leven. Ergens word je aangestoken door de muziek en beginnen je heupen als vanzelf te bewegen, spontaan en vrij. Tenzij er iets in dat hoofd je in de weg zit. Nu we dus wisten dat ze wel degelijk wil dansen maar een stemmetje in haar hoofd “doe maar normaal, dan doe je gek genoeg” bleef zeggen, hadden we een intern conflict te pakken. Een deel wil wel, een ander deel wil niet. Net zoals je misschien naar een feest wilt, maar bang bent dat je er niemand kent. Of dat je van baan zou willen veranderen, maar de zekerheid van je huidige baan niet op het spel wilt zetten.

Oplossen via de intenties

Vanuit NLP krijgen we een mooie techniek aangereikt om met een intern conflict te werken. In het kort komt het erop neer dat we van beide delen achterhalen wat de uiteindelijke positieve intentie is. Doorgaans kom je er dan achter dat beide delen in essentie hetzelfde voor je willen betekenen, alleen daar heel anders invulling aan geven. Zodat er in wezen geen conflict bestaat en de weg naar verandering vrijkomt.

En nu aan de slag!

Het huiswerk dat ik deze vrouw meegaf, kun je raden: zoek een kleinschalig evenement om te gaan experimenteren met dansen. Zo kan ze ervaren hoe dat voor haar voelt en bevestiging krijgen dat het helemaal niet zo gek is als ze niet normaal doet. Niet alleen vanwege dat dansen zelf, maar vooral om te leren hoe het is om vrij en spontaan in het leven te staan.

Wanneer jij iets dergelijks herkent, weet je nu dus dat het opgelost kan worden. Een mooie stap zou zijn om onze assertiviteitstraining Persoonlijke Kracht via NLP te doen, ook daarin werken we aan belemmeringen. En anders zou personal coaching kunnen helpen om heel gericht jouw interne conflict aan te pakken. Wil je meer weten over de mogelijkheden, neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!