Van nature assertief!

Veel mensen die ervaren dat ze slecht voor zichzelf opkomen, vinden het ook lastig om er werkelijk iets aan te veranderen. De reden daarvoor vinden ze in hun overtuiging “zo ben ik nu eenmaal”. Maar is dat wel een geldig excuus om je er maar bij neer te leggen of is er meer aan de hand?

Ooit was je assertief, dus waarom nu niet meer?

Ook al kun je dat misschien niet meer herinneren, ook jij was ooit een assertief persoon. Pasgeboren baby’s moeten namelijk wel voor zichzelf opkomen om aan te geven dat ze honger hebben of verschoond willen worden. Je zou kunnen stellen dat, om te overleven, iedereen assertief ter wereld komt. En met een beetje geluk hou je dat kortere of langere tijd vol, misschien wel je leven lang!

Wanneer je moeite hebt om voor jezelf op te komen en vol zelfvertrouwen met situaties om te gaan, ben je ergens die assertiviteit kwijt geraakt. Momenteel denk je wellicht “als ik vraag om dat wat ik nodig heb, vinden ze me vast lastig”, maar als baby kwam zo’n gedachte niet bij je op. Ergens heb je dergelijke dingen dus aangeleerd en laat je je nu door dit soort gedachten weerhouden om volop voor jezelf op te komen. Misschien doordat andere mensen je dit aangepraat hebben, vaker nog omdat een vervelende ervaring je op dit idee brachten.

Het goede nieuws: je bent continue in verandering!

Nog even terug naar het idee “zo ben ik nu eenmaal”. Het is een stelling die suggereert dat er niets aan te doen is. Als je beseft dat de cellen in je lichaam doorlopend vernieuwd worden, zit er over een jaar een geheel nieuwe versie van jezelf. Ook leren we elke dag weer van nieuwe ervaringen dus ook zo ben je steeds in ontwikkeling. Omdat je dus continue verandert, hoe mooi zou het zijn als je daar wat bewuster de richting in kiest? Zodat je zou kunnen zeggen “zo ben ik nu eenmaal, morgen ben ik alweer een ander mens”. In elk geval biedt die gedachte veel meer ruimte voor ontwikkeling.

Je assertiviteit terugvinden.

Als je assertiever wilt worden, betekent dat dus eigenlijk dat je die assertiviteit die je ooit had, terug wilt vinden. Dat is waar we op uiteenlopende manieren aan werken in de training Persoonlijke Kracht via NLP. Het is een diepgaande training waarin je geen foefjes leert om in lastige situaties te overleven, het is een training waarin je die ruimte voor positieve ontwikkeling volop leert benutten. Door oude gedachten af te schudden en een nieuw perspectief voor jezelf vorm te geven. Het is jouw leven, dus jij bent bij uitstek degene die mag kiezen hoe je dat leven wilt vormgeven. En hoe je ervan wilt genieten!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!