Laat je zien, laat je horen!

Afgelopen zondag nam ik deel aan de Klimaatmars in Amsterdam. Het was een bijzondere gebeurtenis, al was het maar omdat ik voor het eerst deelnam aan een protestdemonstratie. En zoals dat vaak gebeurt met eerste-keertjes, het was heel leerzaam.

Huh, jij ook??

Zo had ik vooraf op diverse social media en ook in diverse ontmoetingen met mensen laten weten dat ik naar de klimaatmars zou gaan. Door dat te doen, laat je de wereld weten dat je ergens voor staat. En ook al doe ik dat wel vaker, ik was verrast over de reacties die volgden. Ik was met name verrast dat in mijn omgeving het hele spectrum van klimaatdrammers tot klimaatontkenners vertegenwoordigd was. Niet zelden had ik vooraf een ander standpunt verwacht bij mensen die ik toch al aardig denk te kennen.

Elkaar respecteren

Vervolgens merkte ik hoe goed mensen in staat blijken om elkaar te respecteren terwijl ze verschillen van mening. Waar ik soms op twitter een potje moddergooien tegenkom en de politieke voorgangers zich ook niet altijd van hun diplomatiekste kant laten zien, was het heel goed mogelijk om elkaar te respecteren. Simpelweg constateren dat we het niet eens zijn, zonder de noodzaak elkaar te hervormen. Het is vaak ook onderwerp van gesprek tijdens onze training Effectief Communiceren.

Voorbij het eigenbelang

Wat me vooral geraakt heeft tijdens de klimaatmars, is te zien dat deze demonstratie het geitenwollen sokken tijdperk voorbij is. Toen ik op de middelbare school zat, had ik klasgenoten die gingen protesteren tegen de atoombom of voor abortus. Doorgaans mensen die “anders” waren, met groen haar of een veiligheidsspeld door hun neus (piercings waren toen nog niet zo gangbaar). Maar zondag in Amsterdam liepen veelal heel “normale” mensen, in alledaagse kleding en kapsels, van schooljeugd tot flink op leeftijd. Wat ik me besefte was dat de meeste demonstranten dit niet voor zichzelf deden. Want ook voor mij geldt dat ik de ergste gevolgen van de dreigende klimaatverandering wel ga overleven. Zo werd ook op heel wat spandoeken vooral genoemd dat we aan onze kinderen een leefbare aarde willen doorgeven. Als we het op ons werk nog wel eens hebben over persoonlijk leiderschap, dan denk ik ook hier aan. In je doen en laten verder kijken dan je eigen belangen en ook besef hebben van de consequenties van je handelen.

Wil je gehoord worden? Laat je horen!

Van diverse mensen had ik vooraf opmerkingen gekregen in de trant van “dat haalt toch niets uit” of “denk jij dat je het klimaat kan redden?”. Het heeft mij vooral aangemoedigd om toch te gaan. Ook vanuit de gedachte dat als ik daarin meega en verstek laat gaan, de groep demonstranten een klein beetje kleiner wordt. En hoe klein mijn aandeel ook is, ook op het gebied van zelf energie opwekken, ik snap ook dat een heleboel kleine aandelen samen een groot aandeel worden. Ook in de aandacht die we vragen voor dit thema. Dat bleek ook wel in de media-aandacht, want in kranten en op radio en TV werd volop verslag gedaan van de klimaatmars. Je snapt dat als mensen zich niet laten horen, er ook geen rekening met hun mening gehouden zal worden. Dat is een simpel principe dat we in onze assertiviteitstrainingen aankaarten. En of het er mee te maken heeft of niet, gisteren werd bekend dat het kabinet toch serieus overweegt ook de industrie te gaan belasten voor de CO2-uitstoot. Iets wat voor het weekend nog onbespreekbaar leek.

De praktijk van alle dag…

Ik heb je meegenomen in de belevenissen van de klimaatmars, maar het gaat uiteraard niet alleen over die mars en over het klimaat. Denk ook aan je eigen dagelijkse leven. In welke mate laat je jezelf dan horen, in welke mate neem je jouw verantwoordelijkheid écht of besef je dat ook jij hier of daar nog wat steviger een eigen geluid mag laten horen? Dan ben je bepaald niet de enige, al enkele duizenden mensen hebben we in onze trainingen geholpen om hun geluid te vinden en te laten klinken. Wil je weten wat we jou kunnen bieden? Neem dan gerust contact op, we denken graag met je mee!

Data kon niet geladen worden
WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!