Met enige regelmaat tref ik iemand in een training die zegt “dat kan ik nou eenmaal niet”. We hebben het dan over situaties waarin je lef moet tonen of bijvoorbeeld flink je behoefte moet laten horen. Zo sprak ik onlangs nog iemand die zei dat hij niet met de vuist op tafel kan slaan. Vanuit de ruimte naast onze trainingsruimte haalde ik een tafel en vroeg of hij toch wou proberen met de vuist op tafel te slaan. En zonder het te proberen, zei hij dat hij dat letterlijk gezien natuurlijk wel kan.
Kunnen is vaak willen
Mijn oma sprak de legendarische woorden “kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast”. We snapten allemaal wat ze daarmee wou zeggen. Een beetje in de lijn van: waar een wil is, is een weg. Vaak gaat iets wel of niet kunnen helemaal niet over iemands vaardigheden, maar over iemands drijfveren. Kunnen gaat over jouw vaardigheden, kennis, talenten, ervaring en dergelijke. Willen gaat over wat jou motiveert, of dat nou een positieve motivatie is of juist een negatieve. Dat als iemand zegt iets niet te kunnen, heeft het vaak te maken met dat het naar verwachting te weinig oplevert (positieve motivatie) of dat er een te hoge prijs aan hangt (negatieve motivatie).
Als voorbeeld zou je kunnen denken aan het notuleren van een vergadering. Mooi Engels gezegd: it’s a dirty job, but someone’s got to do it. Ik ken maar weinig mensen die het leuk vinden om te doen, zelf had ik er ook een hekel aan. En als dan aan het begin van de vergadering door de voorzitter gevraagd wordt naar een vrijwilliger, heeft iedereen het al te druk met tal van belangrijke of spoedeisende zaken. Terwijl het vaak niet eens zoveel werk is en het vast wel door iemand gedaan kan worden. Maar de notulist wordt zelden geprezen om zijn/haar werk, sterker nog, in menig vergadering staat het goedkeuren/corrigeren van de notulen bovenaan de agenda. Er is dus geen positieve motivatie.
In het eerdere voorbeeld van met de vuist op tafel slaan, zou het te maken kunnen hebben met het niet willen verpesten van de goede sfeer of de ander in zijn waarde willen laten.
Willen is vaak durven
De reden waarom mensen vaak dingen niet kunnen, eh….herstel: niet willen doen, is vanwege angst voor negatieve gevolgen. Op zich is angst een heel goede emotie, zonder angsten zou je niet overleven. Dat was vroeger al zo toen we nog te maken hadden met de dreiging van wilde dieren, tegenwoordig nog steeds in bijvoorbeeld het verkeer. Maar veel angsten zijn ongegrond of gaan over een gevaar dat helemaal niet zo groot hoeft te zijn.
Denk hierbij als voorbeeld aan een buurman die na het werk thuis in de tuin neerploft en de volumeknop van zijn muziek goed opendraait. Jij komt ook van je werk en wil rustig in je tuin uitpuffen en zit niet op de muziek van de buurman te wachten. Kan je er wat van zeggen? Tuurlijk, want je hebt als kind leren praten! Wil je er wat van zeggen? Tuurlijk, want je wilt rust. Durf je er wat van te zeggen? Ehm…..zullen sommigen denken…. Bang voor de consequenties, zoals dat de buurman je een zeurpiet vindt en juist het volume opschroeft, of dat de buurman in de straat gaat rondvertellen wat een lastpak je bent en je daardoor buitengesloten wordt door meer buren.
Een feestelijker voorbeeld gaat over dansen. Stel je hebt jarenlang dansles gehad en hebt er ook veel plezier in. Maar op een feestje waar erg leuke muziek gedraaid wordt, blijft iedereen maar met elkaar kletsen en gaat niemand de dansvloer op. Kunnen en willen zijn het probleem niet, maar durf je ook te gaan dansen of ben je bang dat de rest jou gek zal aankijken?
Zo kan je dus best met je vuist op tafel slaan en zou je het soms ook wel willen om je punt duidelijk te maken, maar is er een angst voor de mogelijke gevolgen waardoor je het toch niet durft.
Assertiviteit gaat over durven
Hier kunnen we mooi de koppeling maken met ons werk. Tijdens onze assertiviteitstrainingen hebben we het heel weinig over wat je kan. Wel gaan we tijdens de training Persoonlijke Kracht via NLP kijken naar wat jouw drijfveren zijn, dus wat je wilt. En ook gaan we uitgebreid aan de slag met wat jou soms nog tegenhoudt om te doen wat je eigenlijk wel zou willen. Oftewel, meer durven en lef tonen.
Herken je wat ik hierboven beschrijf? Zou je ook wel wat meer met je vuist op tafel willen slaan of heb je iets anders waarin jij je soms nog terughoudend opstelt? Kijk dan eens hoe Persoonlijke Kracht via NLP jou daarin kan helpen. En heb je daarover nog vragen? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!