Hoeveel plek neem jij in?

Het is vakantietijd en misschien lees jij dit blog ook wel ergens bij een zonnig zwembad. Een mooi decor om het thema “plek innemen” aan te snijden. Want kijk maar eens om je heen als je bij een dergelijk zwembad komt of op je favoriete strand: wie neemt er hoeveel plek in en hoe doet hij dat? En hoe doe jij dat?

Een beeldend voorbeeld van je plek innemen kennen we van de welbekende en vaak verfoeide kuilen die vooral Duitse toeristen zouden graven op het strand. Het is meteen duidelijk hoeveel plek ze innemen en niemand van buiten dat gezin zal het in zijn hoofd halen om zijn handdoekje in die kuil uit te spreiden. Daar blijf je uit, ook al baal je nog zo hoe weinig ruimte er voor jou over blijft. Anderen graven geen kuil maar zetten een terrein af met windschermen, ook daar blijf je buiten, het is een ongeschreven wet.

Een van de grootste ergernissen onder toeristen is echter het befaamde “handdoekje leggen”. Halve stranden en zwemoorden worden ’s morgens “bezet” doordat toeristen in alle vroegte op strandstoelen van het hotel hun handdoek leggen. Om er vervolgens uren weg te blijven. Ze gaan eerst ontbijten, douchen en scheren, gaan misschien even het dorp in om een krantje te kopen en al die tijd bewaken de handdoeken dat de strandstoelen voor hun beschikbaar blijven.

Teveel ruimte of te weinig ruimte innemen.

Het handdoekje leggen is een typisch voorbeeld van meer ruimte innemen dan redelijk is. Dat hoef ik hopelijk niet uit te leggen. Anderzijds kun je je afvragen of het redelijk is om je daar bij neer te leggen als jij geen vrije plek kunt vinden. Of is het dan wel zo logisch dat je die handdoeken even over een hek hangt, zodat deze plek niet onbenut blijft? Dus hoe ga jij daarmee om? Ga je gedwee dan maar op de hete tegels naast het zwembad liggen, of maak je gebruik van de door het hotel beschikbaar gestelde strandstoel? En als je dat laatste doet, leg je dan die handdoeken netjes weg of gooi je ze op een hoop?

Assertiviteit gaat over voldoende plek innemen!

Op ons werk en in ons privé-leven komen we exact dezelfde situaties tegen, mensen die teveel ruimte innemen of juist te weinig. Een goede leider kan er in zijn team voor waken dat alle stemmen gehoord worden en niet alleen die van mensen met een grote mond. Vaak hebben zij die wat afwachtend zijn, ook een waardevolle mening alleen zijn ze gauw (letterlijk) overstemd door anderen. Of er nu wel of niet een leider is die dat in de gaten houdt, je hebt altijd zelf de verantwoordelijkheid om te bewaken dat je voldoende gehoord en gezien wordt. Niet vanuit een borstklopperij, maar wel vanuit de overtuiging dat ook jij de moeite waard bent en dat anderen net zo goed rekening met jou mogen houden als jij met hun rekening houdt.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!