Assertiviteit in 1 dag, kan dat?

Als specialist in het thema assertiviteit, zijn we bij Anker & Kompas steeds weer op zoek naar manieren die jou nog beter helpen om assertief te worden. De laatste tijd kwamen we nog wel eens assertiviteitstrainingen tegen op internet, die maar één dag duren. Dat verbaasde ons, maar gelukkig sprak ik onlangs iemand die een dergelijke training had gevolgd.

Hoe mooi zou het zijn…

Net zoals een assertiviteitstraining van één dag, heb ik ook wel eens een “MBA in one day” gezien. Iedereen snapt dat dat laatste onmogelijk is en misschien zelfs een belediging voor de mensen die jaren lang hebben lopen zwoegen om het felbegeerde MBA-papiertje te verkrijgen. Zou het dan misschien wél mogelijk zijn om in één dag assertief te worden? Het klinkt een beetje alsof er een tovermiddel bestaat tegen onzekerheid, faalangst en meer van dat soort symptomen.

Ik ben er rotsvast van overtuigd dat mensen in heel korte tijd kunnen veranderen. De negatieve variant kennen heel veel mensen. Omdat ze bijvoorbeeld na een vervelende ervaring, situaties uit de weg gaan of ergens niet meer op vertrouwen. Als ik dan suggereer dat je ook heel snel in positieve zin kunt veranderen, vinden velen dat lastig te aanvaarden. Zo ben ik nu eenmaal, zegt men nog wel eens, maar waarom zou je daar in blijven hangen?

Hoe werkt een assertiviteitstraining van één dag?

Ik had dus iemand ontmoet die een ééndaagse assertiviteitstraining had gevolgd. Je begrijpt dat ik nieuwsgierig was hoe dat dan in zijn werk ging. De beste man legde me uit dat ze een hele dag aan de slag waren met allerlei technieken, tips en trucs om helder je boodschap te brengen. En hoe je op een handige manier laat weten wat andermans gedrag met je doet. Vanuit het idee dat als je die technieken dan in de praktijk zou inzetten, dat je dan zelfverzekerder voelt. Op mijn vraag of er dan ook gewerkt werd met de oorzaak van zijn onzekerheid, was het antwoord helaas “Nee, we hebben alleen die gesprekstechnieken geoefend”.

En, ben je nu assertiever?

Dat was de vraag die ik hem stelde, en blijkbaar schrok hij een beetje van die vraag. Dus ik vroeg wat genuanceerder hoe het hem lukte om die technieken en trucs in de praktijk in te zetten. Toen moest hij bekennen dat hem dat amper lukte, omdat hij nog altijd niet het lef had om écht voor zichzelf op te komen. En eerlijk gezegd verbaasde me dit antwoord niets.

Assertiviteit komt van binnenuit

Veel mensen denken dat assertiviteit een vorm van gedrag is. Ik weet ook dat mensen soms alleen maar op zoek zijn naar manieren om hun gevoelens beter onder woorden te brengen en hun standpunten te beargumenteren. Dat zijn zaken die wij ook trainen in onze training Effectief Communiceren. Maar dat werkt alleen voor mensen die al assertief zijn en de juiste gespreksvormen missen. Assertiviteit komt vooral van binnenuit, is meer dan wat foefjes onder de knie krijgen. Je moet in jezelf gaan geloven, oude remmingen afschudden en afscheid nemen van onredelijke angsten.

Want stel je voor, je bent een klusjesman die erin gelooft dat hij vreselijk onhandig is en daardoor ook letterlijk de plank steeds misslaat. Om daar wat aan te doen ga je naar een gereedschapswinkel om nog beter gereedschap te kopen. Maar aan je overtuiging “ik ben onhandig” is geen aandacht besteed. Denk je dan werkelijk dat je dan ineens heel makkelijk je klussen klaart? Natuurlijk niet, dat gereedschap (ook wel de technieken, tips en trucs) blijven ongebruikt in de gereedschapskist, uit angst om nog meer brokken te maken.

Assertiviteit vraagt om een degelijke aanpak

Dat is de reden dat wij kiezen voor meerdaagse trainingen. En werken op meerdere niveaus. Niet alleen die technieken, maar ook de onderliggende oorzaken. Wat jou belemmert en wat jou juist motiveert. Dus als je werkelijk een stap wilt zetten en stukken assertiever wilt worden, kijk dan ééns naar ons aanbod. En mocht je dan nog twijfelen welke training het beste bij jou past, neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee om voor jou de training te kiezen die jou echt verder helpt.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!