Assertiviteit gaat over JA zeggen!

Wanneer je willekeurige mensen vraagt naar hun definitie van assertiviteit, dan hoor je in veel gevallen “dat je Nee kunt zeggen”. Ik dacht dat vroeger ook, maar kom er steeds meer achter dat het daar in wezen niet om draait. Nee zeggen wanneer je iets gevraagd wordt, doe je namelijk niet zomaar. Tenzij je bot wilt overkomen, maar dat is eerder agressief dan assertief.

Kan je geen Nee zeggen?

Ook dat hoor ik vaak, dat iemand ervaart dat hij of zij geen Nee kán zeggen. Maar dan begin ik ondeugend te grijnzen. Want als je bedoelt dat je eigenlijk wel Nee wilt zeggen, maar het toch niet doet, dan zeg je in feite Nee tegen jezelf. Volg je me nog? Ik hoop het want nu komen we tot de kern van dit artikel.

Zeg eens wat steviger JA!

Assertiviteit gaat er wat mij betreft dan ook om dat je minder vaak Nee zegt tegen jezelf. Wanneer je van binnen die strijd voelt tussen het ene stemmetje dat zegt “je moet nee zeggen” en het andere “ja maar dat hoort niet”, dan ben je alleen maar bezig met wat anderen van jou willen en of je daarin mee gaat. Je kunt hier veel steviger in staan als je meer aandacht hebt voor wat jíj zou willen. Zonder ego-centrisch te worden natuurlijk, maar wel dat je beter weet wat voor jou belangrijk is en waar jij achter staat. Zodat je daar Ja tegen kunt zeggen!

Zo kun je bewuster grenzen aangeven.

Zodra je beter in contact bent met jouw waarden, behoeften en verlangens, kun je daar ook beter voor opkomen. En dat is toch waar assertiviteit in wezen over gaat: respectvol voor jezelf opkomen. Wanneer er dan weer eens iemand met een verzoek bij jou komt, kun je dat beter afwegen tegenover jouw belangen en maak je de keuze. Je hebt voor jezelf dan ook helder waarom je soms niet op een verzoek ingaat en je zult merken dat als je dan voor jezelf kiest, dit dan minder voelt als de ander afwijzen.

Leer je grenzen kennen.

Om dit te kunnen, moet je je grenzen helder hebben. Het is één van de mooie onderwerpen die aan bod komen in de assertiviteitstraining Persoonlijke Kracht via NLP. Je leert daarin op diverse manieren jezelf beter kennen en gaat zo vanzelf steviger voor jezelf opkomen. Zonder daarin de botte hork te worden, want je weet dan dat je er een heel goede reden voor hebt!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!