Hoe kan ik assertief worden?

Al vaak is mij deze vraag gesteld: hoe kan ik assertief worden? Of ook wel: hoe kan ik wat assertiever overkomen?

De eerste vraag spreekt me meer aan dan de tweede. Waarom? Als je assertief over wilt komen, dan klinkt dat voor mij als een foefje. Alsof je net doet alsof je assertief bent, terwijl dat in werkelijkheid nog niet zo klopt.

Geen foefje, maar echt assertief worden!

Gaan we dus uit van de eerste vraag: assertief worden, hoe doe ik dat? Een vraag die me meestal gesteld wordt door mensen met een prima baan en opleiding. Zo heb jij ook  vast al eens een communicatietraining gehad waarin uitgelegd werd hoe je bijvoorbeeld Nee kunt zeggen. Mogelijk ben je dat zelfs fanatiek gaan oefenen, maar merkte je dat het niet prettig voelt om die techniek, dat foefje, toe te passen. Je hebt namelijk leren toneelspelen, assertief doen terwijl je nog niet assertief bent.

Ooit was je assertief!

Het grappige is dat we allemaal ooit assertief waren, jij ook! Je bent namelijk assertief geboren, als baby maakte je heel goed duidelijk wanneer je ergens behoefte aan had (eten of een schone broek) of als iets gebeurd wat je  niet zinde (de lepel met bietjes-puree wordt naar binnen geschoven). Pas later ben je patronen gaan ontwikkelen die sociaal wenselijk zijn en sommige van die patronen zorgen ervoor dat je minder assertief wordt. Zoals kinderen die vragen worden overgeslagen of wie ben ik om daar iets van te zeggen of spreken is zilver, zwijgen is goud. Dat komt door je opvoeding, thuis en op school, de ervaringen die je in je leven opgedaan hebt en de beslissingen die je (vaak onbewust) hebt gemaakt: misschien kan ik me maar beter gedeisd houden…

Assertief worden van binnenuit.

Assertief worden doe je dus niet door bovenop die gedachtepatronen een foefje te plakken. Beter is het om die gedachtepatronen aan te pakken. Je kunt jezelf afvragen welke gedachte jou vaak in de weg zit als je weer eens je mond houd of toch maar dat rotklusje van je collega overneemt. Kun je je voorstellen dat die gedachte misschien helemaal niet waar is, maar wel vertrouwd aanvoelt? Daag je gedachte maar uit: is het echt waar of heb ik mezelf dat wijsgemaakt? Vraag jezelf ook af: wat levert het me op als ik aan die gedachte vasthoud en wat kost het me? Om vervolgens door te pakken en te bedenken welke andere, misschien nog niet zo vertrouwde, gedachte zal me sterker maken? Tot slot is het belangrijk dat je die nieuwe gedachte gaat bewijzen. Zeg hem regelmatig op en experimenteer met nieuw gedrag dat die nieuwe gedachte bevestigt. Zo zal deze steeds vertrouwder aanvoelen.

Er is zoveel meer mogelijk!

Dit is zomaar één manier om een stukje assertiever te worden. Veel uitgebreider kun je hiermee aan de slag in onze training Persoonlijke Kracht via NLP. Wanneer jij ook wat sterker in je schoenen wilt staan en meer vrijheid wilt ervaren, lees dan eens wat die training jou te bieden heeft als je assertief wilt worden. Velen gingen je voor en steeds weer horen we hoe bevrijdend het na zo’n korte training aanvoelt!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!