Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan

Bij ons in de buurt is een heel mooi initiatief genomen dat een schoolvoorbeeld is van wat ik noem “aan de kant van de oorzaak staan”. Het betreft een gezin waarvan een zoon een ernstige vorm van autisme heeft. Deze jongen is inmiddels op een leeftijd dat hij normaal gesproken uit huis zou gaan, maar in zijn geval is dat wat lastig. Zelfstandig wonen is voor hem geen reële optie dus gingen zijn ouders op zoek naar een vorm van begeleid wonen.

Het kan niet zoals het moet…

In die zoektocht stuitten de ouders op allerlei zaken waar ze moeite mee hadden. Vooral zagen ze dat bij veel stichtingen voor begeleid wonen een groot deel van de beschikbare zorgpakketten niet efficiënt en vooral niet effectief werd besteed. Veel te veel geld ging op aan overhead en kwam de bewoners niet direct ten goede.

Veel ouders zouden hier niet eens zoveel erg in hebben of, zolang er maar een plekje beschikbaar is, zouden zich schikken in de constatering dat “het kennelijk nu zo eenmaal werkt”.

Dan moet het maar zoals het kan!

De ouders in dit geval waren niet van plan zich in dit lot te schikken en namen het heft in handen om te laten zien dat het wel degelijk ook anders kan werken. Ze besloten een leeggekomen Bed & Breakfast te kopen en te laten verbouwen tot een woonvoorziening voor circa acht bewoners, waarvan hun zoon er uiteraard één is. Het kostte uiteraard wat moeite en ook de gemeente moest met deze veranderde bestemming akkoord gaan, maar het is ze wel gelukt.

Assertieve mensen weten wat ze willen

Wat hierbij natuurlijk helpt is dat mensen zoals deze goed weten wat ze willen. Ze zijn ergens naar op zoek en blijken dat nergens te kunnen vinden. Dan vind ik het stoer dat je dan niet bij de pakken neerzit, maar besluit: dan zorg ik er zelf voor!

Misschien heb jij ook wel eens het gevoel dat een diep gekoesterde wens wel nooit zal uitkomen, omdat de omstandigheden nu eenmaal niet meezitten. Assertieve mensen nemen daar niet zo snel genoegen mee en zullen goed voor zichzelf zorgen. Want als je goed weet wat je wil, kun je ook kijken hoe je met die omstandigheden kunt omgaan of hoe je ze kunt omzeilen. Ja omzeilen, want een mooi gezegde luidt “je kunt de wind niet beïnvloeden, maar wel de stand van je zeilen”. Zo kun je jouw koers blijven volgen en bestaat er wel degelijk nog een mogelijkheid dat jij je doel bereikt.

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!