Online of Live Assertiviteitstraining?

Tijdens de Corona-pandemie is door veel trainers overgestapt op online assertiviteitstrainingen. Waar zij gewend waren om de assertiviteitstraining live te verzorgen, dus met een groep deelnemers samen in dezelfde ruimte, gingen velen dezelfde training via het beeldscherm verzorgen. We leggen graag uit waarom Anker & Kompas trouw is gebleven aan het principe van live trainingen.

Waarom gingen veel trainers online werken?

Kort gezegd, vanwege het geld. Toen de eerste lockdown kwam, zaten trainers ineens zonder werk. Voor sommigen was dat jammer, maar niet direct dramatisch. Voor velen was het echter wel dramatisch omdat ze geen of weinig buffer hadden om een poosje zonder inkomen te zitten. Dus toen de eersten hun trainingen gingen aanbieden via Zoom, Teams of andere technieken, was dat voor hun een logische stap. Ook de grote trainingsbureaus, waar honderden freelance-trainers voor werken, gingen met hun aanbod online.

Het voordeel van online trainen

In eerste instantie was het grote voordeel van online trainen, dat het veilig was en omdat het überhaupt kon plaatsvinden. Een live assertiviteitstraining mocht simpelweg niet. In eerste instantie vonden mensen het ook wel handig dat ze voor een training niet op pad hoefden, ze volgden de training gewoon vanuit huis.

online assertiviteitstraining

Het nadeel van online trainen

Na een aantal maanden lockdown, begon men het vele thuis werken ook wel wat saai te vinden. Dus het voordeel van een training aan de keukentafel werd steeds minder, zeker in tijden dat kinderen ook thuis hun school volgden. Bovendien kent iedereen wel de verleiding om tijdens online meetings “ongemerkt” boodschappenlijstjes te maken, te whatsappen of op Marktplaats een tweedehands fiets te zoeken. Op die manier ben je simpelweg niet volledig aanwezig en dat is natuurlijk erg jammer van een training die het nodige geld heeft gekost.

De belangrijke voordelen van live trainen

Voor alle trainingen die Anker & Kompas aanbiedt, naast assertiviteitstrainingen ook communicatietrainingen en leiderschapstrainingen, geldt dat één factor cruciaal is: contact. We hebben gemerkt dat er geen betere vorm van contact is dan het live contact. Wanneer je bij elkaar bent, is het contact zo compleet mogelijk. Natuurlijk is online contact nog altijd een stuk beter dan schriftelijk of telefonisch contact, maar het blijft surrogaat voor het live contact.

live assertiviteitstraining

Ten eerste is de eerder genoemde factor erg belangrijk, dat je volledig aanwezig bent. Tijdens een live training is het ongepast om ondertussen met de smartphone of andere zaken bezig te zijn. Bovendien is de reis van thuis naar de trainingslocatie een moment om in de “trainingsmodus” te komen. En na de training naar huis reizen is een moment om het geleerde te laten bezinken. Aan de keukentafel is die omschakeling in een split-second gemaakt en daardoor veel te vluchtig.

Misschien nog wel het belangrijkste voordeel van live trainen is het oogcontact. Wanneer je denkt “maar in een online training zien we elkaar toch ook?” dan heb je gelijk. Maar je maakt geen oogcontact zoals je dat in levenden lijve doet. Hoe dat komt? Simpel! Als jij naar mij kijkt op het beeldscherm, kijk je niet in de webcam. Ik kijk ook niet in de webcam en zo gaan onze ogen langs elkaar heen. Oogcontact is een heel belangrijke factor voor écht contact.

Als het even kan, heeft live training de voorkeur

Vanwege bovenstaande argumenten is Anker & Kompas niet online gaan trainen. En nu we weer live mogen werken, horen we ook van de deelnemers hoe blij ze daarover zijn. Regelmatig bellen mensen ook om, voordat ze inschrijven, te checken of de training wel live zijn. Gelukkig mogen we sinds enkele maanden weer met groepen werken, dus als jij ook wilt werken aan jouw assertiviteit, communicatie of leiderschap, dan heten we je graag van harte welkom!

Data kon niet geladen worden
WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!