5 tips om je assertiviteit te vergroten

Een ober die koud eten serveert, een collega die zijn afspraak niet nakomt, een leidinggevende die je weer vraagt voor een rotklus: allemaal kennen we wel van die momenten dat we assertief willen optreden. Wanneer je dat nog lastig vindt, lees dan deze 5 gouden tips die je al een heel eind kunnen helpen om je om meer assertief te zijn.

1. Luister naar je gevoel.

De eerste tip om assertiever te worden is door naar je gevoel te luisteren. Wanneer je geconfronteerd wordt met iets waar je geen trek in hebt, dan is er allereerst een gevoel in je lijf. Je merkt ergens dat je verkrampt of op slot slaat. Dus als iemand je iets vraagt en dat voelt niet goed, luister daar dan ook naar. Assertiviteit komt van binnenuit en wanneer je alsnog akkoord gaat met iets waar je eigenlijk van baalt, dan komt dat door iets dat je aangeleerd hebt: bijvoorbeeld dat je anderen niet teleur mag stellen. Zonder meteen altijd je gevoel te volgen, kun je beginnen er alert op te zijn en je af te vragen wat dit gevoel je wil zeggen.

2. Ken je grenzen.

Een tweede tip om assertief te worden is het kennen van je grenzen. Werk, gezin, studie, sport, verenigingen, het vraagt allemaal je aandacht. En voor je het weet is de dag weer voorbij en kom je tot het besef dat je veel te ver bent doorgegaan. De balans was weer eens zoek en met een beetje pech heb je vooral aandacht besteed aan anderen en nauwelijks aan jezelf. Nu raad ik je niet aan egoïstisch te worden, maar het is wel raadzaam je grenzen te bewaken. Niet alleen door je tijd evenwichtig te besteden aan werk, gezin en andere aandachtsgebieden, maar ook door je regelmatig af te vragen “voor wie doe ik dit”. Zorg dat je voor jezelf ook voldoende tijd inruimt voor dingen waar jij plezier en energie uit haalt.

3. Door Nee te zeggen, wordt jouw Ja meer waard.

Tip drie om assertiever te worden is door vaker ‘nee’ te zeggen want dan wordt jouw Ja meer waard. Klinkt misschien wat poëtisch, maar denk er maar een paar tellen over na! Wanneer je altijd maar ja zegt tegen alles en iedereen die wat van je wil, dan wordt dat ook vanzelfsprekend en minder waardevol. Wanneer jij altijd maar akkoord gaat met plannen van anderen, soms met de veelgehoorde woorden “kies jij maar, maakt mij niet zoveel uit”, voelt dat ook niet als een volmondig “ja”. Door hierin steeds bewuster te kiezen en soms dus ook Nee te zeggen, gaan anderen het veel meer waarderen als je ergens Ja op zegt. Je laat dan duidelijk merken wanneer je ergens wel en wanneer je ergens niet mee eens bent.

4. Door te vragen word je niet overgeslagen.

We zijn natuurlijk vaak opgevoed met een iets ander gezegde. Maar ook jij loopt wel eens met een wens of een behoefte. En je snapt natuurlijk ook wel dat als je die wens of behoefte niet uitspreekt, anderen daar ook geen rekening mee kunnen houden. Door het te verzwijgen, lijk je er alleen voor te staan. Deel met anderen wat jou zou helpen en je zult verrast zijn over hoeveel hulp uit soms onverwachte hoek beschikbaar is. Dit blijkt in de praktijk een heel behulpzame tip om assertiever te worden.

5. Reken af met oude tegeltjeswijsheden.

De vijfde en laatste tip om assertief te zijn is door oude tegeltjes te vervangen. Je kent ze wel: “spreken is zilver, zwijgen is goud” of “wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje”. Bepaald geen spreuken die je helpen om volledig tot bloei te komen, maar misschien wel spreuken die je met de paplepel zijn ingegoten. Door afscheid te nemen van deze en andere gedachten die jouw succes en geluk in de weg staan, komt er ruimte om nieuwe en succesvollere patronen te ontwikkelen. In onze training Persoonlijke Kracht via NLP kun je daar uitgebreid mee aan de slag. Daarom horen we vaak van deelnemers terug hoeveel vrijer ze in het leven staan na het volgen van deze training. Wil je weten hoe we dat doen? Kijk dan eens op de pagina over deze diepgaande assertiviteitstraining!

 

Ga terug naar de pagina over onze assertiviteitstrainingen >>

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!