Assertiviteit, wat is dat en hoe word je assertiever?

assertiviteit

Assertiviteit vergroten is tegenwoordig één van de meest voorkomende leerdoelen. Steeds meer mensen beseffen dat je verder komt in je werk en in je sociale leven, als je beschikt over een gezonde dosis assertiviteit. Logisch, want zolang jij jezelf onvoldoende laat zien en horen, hoe kun je dan verwachten dat men rekening met je houdt?

Wat is assertiviteit?

Bij veel mensen komen dan woorden op, zoals:

  • zelfvertrouwen
  • lef
  • voor mezelf opkomen
  • nee durven zeggen
  • mijn grenzen bewaken

Dit zijn zeker belangrijke zaken, maar assertiviteit is meer dan dat. Want als het hier bij blijft, zou het kunnen doorslaan van assertief naar agressief. De belangrijkste toevoeging is dat je respectvol blijft naar anderen. Dus zou zou een mooie definitie zijn:

opkomen voor mezelf zonder anderen te kwetsen

Waarom rekening houden met anderen?

Je kent ze misschien wel, van die mensen die op jou héél assertief overkomen. Omdat ze altijd vooraan staan, altijd als eerste hun mening geven, overal een weerwoord op hebben. Maar zeg eens eerlijk: vind je dat prettig, of stoor je jezelf er ook wel eens aan? Ja toch? Dat komt omdat je het gevoel hebt dat je op de tweede plaats komt, dat deze persoon zich belangrijker voordoet dan jou.

Dus wanneer jij geen rekening houdt met anderen, dan gaan zij zich aan jou storen. Met als gevolg dat de relatie minder prettig wordt en mensen je misschien uit de weggaan.

Assertiviteit gaat over je plek innemen.

Met plek innemen bedoelen we: zeggen wat je ergens van vindt, je behoeften en wensen uiten, initiatief nemen, enzovoort. En écht assertieve mensen vinden het dan niet erg als die mening gek gevonden wordt of zelfs wordt afgewezen. Zo werkt dat nou eenmaal: zoveel mensen, zoveel meningen. Dus als jij jouw mening niet geeft, krijgen de meningen van anderen meer ruimte. Heel aardig van je, maar je doet jezelf tekort. Neem dus je plek in, voordat anderen dat doen en jij je weer moet schikken naar iemands plannen.

Assertiviteit kun je leren!

Er zijn verschillende manieren om je assertiviteit te vergroten, maar de meest gangbare manier is door het volgen van een assertiviteitstraining. En omdat er verschillende redenen zijn, waarom jij op zoek bent naar een dergelijke training, bieden wij je verschillende mogelijkheden.

Bekijk onze trainingen!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!