Kun je een burnout voorkomen?

Met enige regelmaat krijg ik de vraag of een burnout te voorkomen is. Iedereen kent in zijn of haar omgeving wel mensen die burnout zijn geraakt. En omdat het soms als een verrassing komt, dient ook de vraag aan: hadden we dit kunnen voorkomen?

Ik denk van wel!

Een burnout voorkomen is beter dan genezen!

Dat klinkt natuurlijk als een dooddoener, maar in vergelijking tot veel andere kwalen, is dat bij burnout extra waar. Wanneer je in een burnout bent geraakt, duurt het vaak maanden en soms wel meer dan een jaar om eruit te komen. Voor jezelf zijn dit niet bepaald de meest plezierige maanden, voor je werkgever zijn het bovendien dure maanden want tijdens je ziekte word je doorbetaald en moet vaak een ander jouw taken waarnemen. Alle reden dus voor zowel jou als je werkgever om je burnout te voorkomen.

Hoe voorkom je een burnout?

Hoewel daar geen standaard recept voor is, zijn er wel enkele factoren die een rol spelen hoe vatbaar je bent voor een burnout.

  1. Voldoende beweging. Door regelmatig te sporten en je ook echt fysiek in te spannen, help je je bloedsomloop. Bovendien heeft het een positief effect op je spijsvertering waardoor je meer energie voelt stromen. Ook al kost inspanning je in eerste instantie energie, het fitte gevoel naderhand is een riante beloning!
  2. Je voedingspatroon. Het is algemeen bekend dat goede voeding zorgt dat je je fit voelt en meer weerstand hebt. Je voelt je energieker wanneer je trouw je groente en fruit eet en voldoende drinkt, dan wanneer je je volstopt met snoep, koeken, chips, cola en alcohol. Soms lijkt een suikerbommetje even te helpen, maar op de langere duur word je er alleen maar futloos en loom van.
  3. Doe wat bij je past! Burnout wordt doorgaans veroorzaakt doordat je langere tijd dingen doet die eigenlijk niet bij je passen. Je staat niet achter beslissingen die effect hebben op jouw werk of je kunt de gevolgen van die beslissingen niet overzien. Die onzekerheid of schijnbare onmogelijkheid er iets aan te doen, verlammen je en vreten energie. Het gevoel van machteloosheid overheerst.

Die eerste twee lijken nogal makkelijk op te pakken, maar die derde lijkt wat lastiger. Lijkt, zeg ik met nadruk, want het is vaak makkelijker dan je denkt. Door te investeren in je assertiviteit kun je zelf meer de regie in handen nemen over wat je wel en wat je niet doet. Wanneer je je assertief opstelt kunt je ook aangeven waar je wel en niet mee eens bent, wat jouw behoeften en waar jouw grenzen liggen.

Als je dat nog lastig vindt en beseft dat je daarin nog wat te winnen hebt, dan zou je een assertiviteitstraining kunnen overwegen. Maar dan wel eentje die voldoende diepgang heeft en dus verder gaat dan communicatietechnieken als conflicten hanteren en feedback geven. Anker & Kompas bied je de compacte én diepgaande training Persoonlijke Kracht via NLP. In deze training van 2 x 2 dagen leer je beter te zorgen voor jezelf, ga je steviger in je schoenen staan en kun je makkelijker je doelen bereiken. En doordat je beter luistert naar jezelf, kun je ook een dreigende burnout voorkomen!

WhatsApp ons
1
Stel je vraag via WhatsApp
Heb je een vraag voor ons? Stuur een whatsapp-bericht!